Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Werkblad in graniet

Een granieten werkblad werd reeds in ons atelier behandeld met een impregneermiddel (vlekstop).

Donkere granietsoorten zoals Jasberg, Nero zimbabwe, Black I en Labrador zijn zeer hard. Een schoonmaakbeurt met spoelwater volstaat om ze proper te krijgen en tegelijkertijd te voeden.

Lichtere granietsoorten zoals Paradisio en Kashmir White mag je na de plaatsing nog eens met een impregneermiddel (vlekstop) behandelen. Zo dicht je de poriën volledig, waardoor het werkblad uitstekend beschermd is.

Om na te gaan of het graniet al dan niet verzadigd is, besprenkel je het oppervlak met wat water. Als op de plaats van de vlekken het graniet na een kwartier niet donkerder geworden is, is de steen verzadigd. Daarna volstaat het de behandeling met een vlekstop één of twee keer per jaar te herhalen.

Voor de dagelijkse reiniging en bij lichte vervuiling gebruik je een zacht, huishoudelijk schoonmaakmiddel (allesreiniger). Staalwol, bijtende producten of schoonmaakmiddelen op basis van chloor of een base zijn af te raden. Afwateringsgroeven echter mag je wél schoonmaken met staalwol.

Ringvormige vlekken wijzen er meestal op dat uw werkblad te vettig is. Je krijgt het weer mooi met natuurzuivere zachte zeep (D’Or), een handvol in een halve emmer warm water.

Hardnekkige vlekken verdwijnen met Cif Cream, onverdund op een zachte spons. Veeg krachtig op de vlek en spoel na met zuiver warm water. Gebruik nooit schuurmiddelen.

Granieten werkbladen kunnen niet tegen sterke zuren of chemicaliën zoals kwastreiniger, ovenreiniger, nagellakremover of ontvetter. Graniet is ook niet bestand tegen stompe en zware slagen. Het kan scheuren, splinteren of zelfs breken. Zeker de randen zijn bijzonder kwetsbaar. Gebruik ook altijd een snijplank en zet hete pannen op een onderzetter.