Het werkblad wordt dagelijks gebruikt en is dus veelvuldig blootgesteld aan krassen, harde materialen, vlekken, hitte, slijtage, vocht, stoten, zuren, vetten, oliën,... Maak daarom vooraf een goede keuze, want elk materiaal heeft zijn eigen karakteristieken. Wat een goed werkblad is voor de ene, is misschien minder van toepassing voor iemand anders. Kies daarom het werkblad dat het best beantwoordt aan je eisen en behoeftes.
Laminaat is gemakkelijk in onderhoud, redelijk krasvast, maar wel gevoelig voor hete pannen en potten.
Meer lezenWerkbladen in volkern worden gemaakt op dezelfde manier als laminaat, maar doordat er nog meer lagen op elkaar worden geperst, is volkern beter bestand tegen stoten, krassen en slijtage.
Meer lezenEen materiaal als inox of roestvrij staal is goed bestand tegen extreme temperaturen, vocht en vet, maar gevoelig voor krassen. Inox kan ook moeilijk zijn glans behouden.
Meer lezenGraniet is een natuurlijk materiaal, uniek qua kleur en tekening. Voor gebruik als werkblad wordt graniet meestal gepolijst, waardoor het minder poreus is en dus minder vlekgevoelig.
Meer lezenBlauwe hardsteen is eveneens een natuurlijk materiaal dat een rustieke sfeer uitstraalt. Het is vlekgevoeliger dan gepolijste graniet, zeker voor sinaasappelsap, citroensap en azijn.
Meer lezenComposiet is een heel dicht, niet-poreus materiaal waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Werkbladen in composiet zijn goed zuurbestendig, maar door de harsen zijn ze minder goed bestand tegen hitte dan massieve natuursteen.
Meer lezenKeramiek is gemaakt van vloeibaar glas, porselein en kwarts dat op een zeer hoge temperatuur gebakken wordt. Het materiaal is zeer goed bestand tegen ultraviolet licht. Een werkblad in keramiek is ook zeer kras- en vlekvast en ongevoelig voor huishoudelijke chemische stoffen.
Meer lezen