Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Keuken uit Extreme Makeover aangepast aan een rolstoelgebruiker
Keuken voor mensen met beperking

De 'hoog-laag keuken' voor mensen met een fysieke beperking

We willen zo lang mogelijk in ons eigen huis blijven wonen, maar de inrichting van onze woning laat dat niet altijd toe. De focus in de woning ligt op het behouden van de woon- en levenskwaliteit. In onze vergrijzende maatschappij is het belangrijk om mensen zo lang mogelijk op een zelfstandige manier in hun eigen woning te laten verblijven.

Daarom heeft Dovy slimme oplossingen gecreëerd om onze woning beter toegankelijk te maken in elke levensfase.

Elektrisch en in hoogte verstelbaar werkblad

Het werkblad is in de hoogte verstelbaar. Op die manier kunnen senioren of mensen met beperkingen een stoel of rolstoel onder het kookgedeelte schuiven. De aangepaste 'hoog-laag keuken' heeft in de hoogte verstelbare bovenkasten die elektrisch naar eigen behoefte hoger of lager ingesteld kunnen worden.

Toegankelijke keuken

Voor mensen in een rolstoel speelt de hoogte van het werkblad een belangrijke rol. Daarom creëerde Dovy een werkblad dat elektrisch verstelbaar is in de hoogte. Met één druk op de knop verlaagt of verhoogt het werkblad tot op de gewenste hoogte. Op die manier kunnen mindervaliden hun rolstoel onder het werkblad schuiven om zittend groenten te snijden of een kleine afwas te doen.

De optimale hoogte is hier lager dan gewoonlijk opdat mensen in een rolstoel met gemak zittend zouden kunnen koken. De rolstoel past onder het tafelblad voor een perfect zicht tijdens het koken.

Verstelbare hangkasten

Ook hangkasten zijn in de hoogte verstelbaar

Aangepaste hoog-laag kasten zijn hangkasten die in de hoogte verstelbaar zijn. Deze kasten zijn minder diep maar veel handiger. Een druk op de knop en de kast komt vanzelf naar beneden tot op de gewenste hoogte. Neem eruit wat je nodig hebt, druk op de knop en de hangkast keert automatisch terug naar haar oorspronkelijke positie. En uiteraard kunnen deze hangkasten voorzien worden van een prachtige print naar keuze.

Ergenomische hoog-laag kasten en oven

Voor minder mobiele mensen wordt de (stoom)oven op hun werkhoogte ingebouwd. Dovy installeert dan een aangepaste oven: de geopende ovendeur schuift volledig weg onder het toestel. Zo kunnen mensen in een rolstoel makkelijker een warme schotel uitnemen.

Keuken voor mensen met beperking - oven

De oven, microgolfoven en frigo worden laag ingeplant en afgesteld op de hoogte van een rolstoelgebruiker. Doordat er onder de microgolfoven een stevig draagvlak in inox aangebracht is, kan een persoon met beperkingen gemakkelijk een warme ovenschotel uit de microgolf schuiven.

Vaatwasser op hoogte rolstoelgebruiker

Vaatwasser op hoogte

En tenslotte krijgt de vaatwasser een plaats op werkhoogte. Dat is niet alleen handig voor minder mobiele mensen, maar wordt ook regelmatig toegepast bij mensen met rugproblemen.

De keuken voor mensen met een visuele beperking

Hier wordt gekozen voor kastdeuren die horizontaal open plooien, zodat men zich niet kan stoten. In de kasten is de voorkant van alle legplanken afgewerkt met donkere, contrasterende kleuren, zodat de persoon weet waar de legplanken zich bevinden. Het kookfornuis is voorzien van naast elkaar liggende kookbekkens. Op die manier kan men zich niet verbranden tijdens het reiken naar de achterste potten. De vaatwasmachine is hoger ingeplant, makkelijk bereikbaar op armhoogte en de ovenschakelaar is uitgerust met een klikschakelaar zodat men hoort op welke stand de oven staat.