Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Keukenmodel Design - Dovy Ieper

Kies je ideale opstelling

Er bestaan verschillende soorten keukenopstellingen. Heb je ooit al gehoord van een dubbelwandige keuken, een G-keuken of een T-keuken? De L-keuken is een populaire opstelling, maar de eilandkeuken wint zeer snel terrein. En dan zijn er nog de U-keuken, de driedelige keuken en de enkelwandige keuken. In dit overzicht schetsen we de voor- en nadelen van elke opstelling. Dan kun jij alvast de opstelling kiezen waar je je goed bij voelt.

Blind Gekocht Beringen na
Keukenmodel Design - wandkeuken met kookeiland -

Enkelwandige keuken

In een enkelwandige keuken zijn de spoelbak, kookplaat, koelkast en opbergruimte langs één enkele wand opgesteld. Deze opstelling is ideaal voor smalle, langgerekte ruimtes. Hoewel deze opstelling ergonomisch gezien uitdagingen kan bieden, zorgt een slimme zoneplanning – met de spoelbak in het midden – voor minder loopafstand. Plaats alle keukengerief zoveel mogelijk binnen handbereik om de efficiëntie en het gebruiksgemak te maximaliseren.

Parallelkeuken

In een dubbelwandige keuken, ook wel parallelkeuken genoemd, bevinden de elementen zich tegen twee wanden tegenover elkaar. Dat is optimaal voor ruimten waarin twee deuren of een deur en een raam tegenover elkaar staan. Met één vloeiende beweging navigeer je tussen de verschillende keukenzones. Om comfortabel te functioneren, vereist deze indeling een minimale breedte van 2,40 meter. Dit laat ruimte voor kasten van 60 cm diep aan beide zijden en een doorgang van 1,20 meter tussen de wandkasten.

Blind Gekocht - Keuken Evelien en Frieda - parallelle keuken met veel lichtinval - parallel opstelling keuken
Keukenmodel Toronto - Dovy Sint-Martens-Latem

L-keuken opstelling

De L-keuken is vooral gewaardeerd omwille van zijn ergonomie en efficiënte werkdriehoek, waardoor het een populaire keuze is bij gezinnen. Als de spoelbak of het kookfornuis onder het raam staan, dan hou je een oogje op buiten spelende kinderen. Kolomkasten bieden veel opbergruimte en een uittrekbaar hoeksysteem maximaliseert het gebruiksgemak. Hoewel deze opstelling langere loopafstanden met zich meebrengt in vergelijking met andere keukenopstellingen, blijft het een populaire keuze omwille van zijn veelzijdigheid en gastvrijheid. Een ideale aanvulling op dit keukenmodel is de toevoeging van een keukeneiland. Het zorgt voor een subtiele scheiding tussen keuken en leefruimte en biedt nog extra opbergmogelijkheden.

Eilandkeuken

De eilandkeuken is het droombeeld van vele (ver)bouwers, waarbij de keuken naadloos aansluit bij de leefruimte. Een eiland geeft de ruimte een extra dimensie en fungeert als het hart van het huis, zodat koken een sociale activiteit wordt. Een eilandkeuken beschikt meestal over een kookgedeelte op het eiland zelf. Vanuit ergonomisch standpunt is een spoelzone ook interessant. Als je over de nodige ruimte beschikt, integreer dan het kook- én spoelgedeelte in het eiland. Heb je maar een beperkte oppervlakte? Dan biedt een schiereilandkeuken een praktisch alternatief. Hier grenst het eiland aan één kant aan de muur. Zo geniet je nog altijd van het effect van een eilandkeuken zonder er meer ruimte voor nodig te hebben.

Meer info
Grote sneeuwwitte keuken met wit werkblad
Keukenmodel cottage - Dovy Oostende

U-keuken

Een keuken in U-vorm heeft een opstelling langs drie wanden en twee hoeken, is perfect geschikt voor bijna vierkante ruimtes en staat bekend om zijn optimale efficiëntie en functionaliteit. Het grote voordeel is dat alles binnen handbereik ligt, waardoor de keuken een centrum van gemak en comfort is. Om echter volledig van deze voordelen te profiteren, is het essentieel dat de keukenruimte voldoende groot is – idealiter minstens 5 meter breed – voor een vlotte circulatie. De U-vorm heeft korte loopafstanden. Hoeksystemen verhogen het gebruiksgemak. Behoud zeker een minimale afstand van 120 cm tussen de kastenwanden om de kasten probleemloos te kunnen openen.

G-keuken

De G-keuken is eigenlijk een U-keuken met een extra uitbouw aan de open zijde. Die uitbouw kun je perfect als eethoek of bar benutten. De G-keuken staat bekend om zijn ruime werk- en opbergmogelijkheden, korte loopafstanden en een optimale zoneplanning die de efficiëntie verder verhogen. Hoeksystemen zijn ideaal om de opbergcapaciteit en veelzijdigheid van de keuken te vergroten. Let er echter op dat de toegang tot de G-keuken voldoende breed is, met een minimum van 120 cm om een vlotte doorgang en bewegingsvrijheid te waarborgen.

T-keuken

Een interessante variatie op de G-keuken is de T-keuken, die zich onderscheidt door zijn ruimtebesparend ontwerp. Kenmerkend voor deze keukenindeling is dat de spoel- en kookzone haaks staan op de wandopstelling, waardoor een meer open en toegankelijke ruimte ontstaat. Tijdens het koken of afwassen hou je makkelijk contact met familieleden of gasten in dezelfde ruimte. De T-keuken is niet alleen functioneel, maar heeft ook een sociale dimensie, ideaal voor huishoudens die samenzijn en interactie waarderen tijdens het koken.

Keukenmodel Design - Dovy Ieper
Loïc zot van koken RTL - Raya mat lak

Driedelige keuken

De driedelige keuken is een intelligente keukenopstelling waarbij elk essentieel keukenelement strategisch geplaatst is voor maximale functionaliteit en gebruiksgemak. Er is een aparte kookzone, gescheiden van de spoelzone en afzonderlijke opbergzone. Deze slimme scheiding van functies minimaliseert loopafstanden en zorgt voor een soepele overgang tussen koken, opbergen en schoonmaken. De doordachte combinatie van functionaliteit en design optimaliseert de keuken voor dagelijks gebruik.

Bekijk de keuken van Loïc in detail