Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Onderhoud spoelbak in inox

Zand, stof, suiker en aangekoekte drank- en voedselresten lossen meestal op in water. Voor vet en olie voeg je er een beetje detergent aan toe. Vervuild roestvrij staal kan je te lijf gaan met borstels, vodden, vliesdoekjes, schuurmatjes en water- en stoomstralen. Werk er altijd mee in de borstelrichting van het materiaal.

Gebruik nooit reinigingsmiddelen op basis van zoutzuur of chloor. Staaldraadborstels of staalwol zijn taboe: hun achterblijvende sleetstoffen veroorzaken roest. Ook zeer agressieve scheikundige stoffen zoals cementsluierverwijderaar, borstelreinigers, verfafbijtmiddelen, ontstopper, zilverreiniger en ontwikkel- en fixeerbaden kunnen roestvrij staal ernstig aantasten. Wanneer een inox spoelbak toch met één van deze stoffen in contact is gekomen, spoel dan met overvloedig veel zuiver water en wrijf goed droog.

Hardnekkige vlekken verdwijnen met een specifieke roestvrijstaalreiniger. Sommige spoelmiddelen kunnen op inox blauwpaarse of regenboogachtige verkleuringen achterlaten. Die zijn volkomen onschadelijk maar ze ogen niet mooi. Dergelijke vlekken verwijder je met een warme, 10%-citroenzuuroplossing of een roestvrijstaalreiniger. Breng het product aan met een vochtige doek, laat inwerken en spoel na met zuiver water.

Je wil vermijden dat water na opdrogen doffe kalkranden achterlaat? Wrijf je inox spoeltafel na ieder gebruik goed droog met een textielvod of een papieren keukenrol.