Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Geprinte keukendeuren met fotoprint

Een nieuwe keuken kopen is een behoorlijke investering. Daarom ga je best niet over één nacht ijs. Een keuken moet meer zijn dan mooi alleen. Ook bij het praktische gebruiksgemak, de opbergruimte en ergonomie sta je best even stil. Met deze 10 praktische tips helpen we je om een goede keuze te maken.

1. De hoogte en diepten van de onderkasten bepalen jouw gebruiksgemak

De diepte van een onderkast is belangrijk omdat dit ook de diepte van je werkblad bepaalt. De hoogte van een onderkast is belangrijk in functie van je lichaamslengte en gebruiksgemak. Als je niet gebonden wilt zijn aan onze standaarddiepte van 59 of 64 cm en een standaardhoogte tussen 75 en 82 cm, dan kies je voor op maat gemaakte onderkasten waarbij je de diepte en de hoogte tot op de millimeter zelf kunt bepalen voor een heel scherpe prijs.

Wil je nog meer opbergruimte in je onderkasten? Verlaag dan de sokkel en zo win je die ruimte in de hoogte. Met een waterbestendige, stabiele sokkel in kadervorm is dat perfect mogelijk. Je krijgt tot 20% meer opbergruimte en dan komt er in de onderkasten zelfs plaats vrij voor twee legplanken in plaats van één.

Hogere en diepere kasten
Onderhoud van kastdeuren - corpus

2. De dikte van de rugwand bepaalt de stevigheid

De rug in het corpus (= de kast zonder de deur) zorgt voor de stevigheid van je keukenkast. Bij Dovy heeft elke kast een rugwand van 10 mm dik die in een groefsysteem vastzit. Dat zorgt voor maximale stabiliteit. De zijwanden zijn 18 mm dik en de laden hebben een stevige bodem van 16 mm dik. Dit kan al een stevige constructie genoemd worden.

3. Het beslag zorgt voor de afwerking

Aan de binnenzijde zorgen kwalitatieve zelfsluitende scharnieren van Blum ervoor dat de kastdeuren aan het corpus verbonden worden. Ze zijn uitgerust met een dempingssysteem dat zorgt voor een zachte en geruisloze sluiting van je kastdeuren. De Blum-lades van het type Legrabox zorgen voor een maximale opbergcapaciteit en zijn zelfremmend en zelfsluitend.

Aan de buitenzijde kies je de handgrepen die perfect passen bij de stijl van jouw keuken. In de stalenhoek van onze toonzalen vind je een uitgebreide keuze.

Onderhoud van scharnieren
Kleurvast laminaat

4. Stevige randen voor jarenlang keukenplezier

Kies voor een keuken waarvan elk onderdeel verstevigd is met een laag sterk laminaat, ook de randen. Dat maakt je keuken stootvast en goed bestand tegen water en warmte. Als je opteert voor een ABS-rand, weet dan dat de randen na verloop van tijd verkleuren. En een witte keuken met vergeelde randen, dat is niet iets wat je in huis wil… Dat is ook de reden waarom Dovy niet kiest voor ABS-randen maar voor een afboording met laminaat.

5. Wat de fundering is voor je huis, is de sokkel voor je keuken

Een Dovy-keuken rust op een sokkel die gemaakt is van stabiele, watervaste multiplexplaten. De sokkel ondersteunt je kasten aan de voor- en achterzijde. Hierdoor worden de zijkanten van de corpussen optimaal ondersteund. Je volledige keuken rust dus op een stabiel kader. Bij andere keukenverdelers rust de keuken op pootjes met een losse voorzetplint. Door het gewicht van het werkblad en de inhoud van de kast, gaat de bodem van de kast na verloop van tijd doorbuigen. Met als gevolg schuinhangende kastdeuren. Let daarop als je je nieuwe keuken kiest.

Sokkel in plaats van pootjes
Massief aan het werk

6. Zorg voor een goede ondersteuning van je werkblad

Als je kiest voor een zwaarder werkblad, bijvoorbeeld in natuursteen, dan heeft dat een goede ondersteuning nodig. Die stevige steun wordt hoofdzakelijk geleverd door de sokkel en de zijkanten van de onderkasten. In mindere mate door de massief houten steunlatten als bovenafwerking van het corpus.

7. Let op met ongewenst water in de keuken

Je keuken komt dagelijks in aanraking met water: groenten spoelen, handen wassen, een wekelijkse poetsbeurt, afwassen… Maar een lekkende kraan of afvoer, dat is niet gewenst in de keuken. Daarom kiest Dovy voor een sokkel bestaande uit watervaste multiplexplaten en een volledige aluminium bodem met waterkering in de kast waar de spoelbak zit. Op die manier kan het water van een lek nooit in contact komen met de onderkast.

Waterlek in de keukenkast
Dovy 40 challenge

8. Dovy denkt met je mee, al 40 jaar lang

Wederzijds vertrouwen is belangrijk. Zeker als je van plan bent om een nieuwe keuken te kopen die jarenlang zal meegaan. Het is een belangrijke investering in je leven en daarom reken je niet alleen op een goede kwaliteit, maar ook op een perfecte service. Keukenadviseurs met jarenlange ervaring kunnen je bijstaan, adviseren en helpen waar nodig. Ze denken met je mee, zowel op het vlak van ergonomie als schoonheid.

9. Een goede ventilatie is belangrijk

Elke dag een heerlijke maaltijd op tafel zetten, dat betekent regelmatig koken, dus ook elke dag kookdampen in je keukenruimte. Daarom is een goede ventilatie belangrijk. Maar ook je elektrische keukentoestellen vragen voldoende ventilatie. Ventilatie via een ingewerkt aluminium rooster en een ventilatiespouw aan de achterzijde van de kast zijn nog steeds de beste manier om je toestellen op een efficiënte manier tegen oververhitting te behoeden. Sommige keukenverdelers werken met een dubbele bodem als alternatief, maar deze optie kan nooit een vervanging zijn voor een ventilatierooster en ventilatiespouw.

ventilatie in de keuken
Meubelpanelen met hoge densiteit

10. Alleen het sterkste materiaal voor jouw keuken

De binnenkant van een meubelpaneel kan erg verschillend zijn en dat is niet zichtbaar met het blote oog. De dichtheid of densiteit van een meubelpaneel bepaalt de kwaliteit: hoe hoger de densiteit, hoe steviger het meubelpaneel. Dat betekent concreet dat hoe meer vezels per vierkante meter een meubelpaneel bevat, hoe steviger het is. Meubelpanelen die minder vezels bevatten, zien er even stevig uit langs de buitenkant maar aan de binnenkant hebben ze veel lucht tussen de vezels. Ze wegen ook minder. Maak dus een goed keuze. Dovy gebruikt enkel meubelpanelen met de hoogste dichtheid die er op de markt bestaat: 740 kg/m3. Daarom is een Dovy-keuken ook zoveel steviger en… oerdegelijk.