Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Onderhoud oven

Schakel de oven eerst altijd uit en controleer of hij koud is. De voorzijde maak je schoon met een zachte, vochtige doek en eventueel een beetje afwasmiddel. Gebruik nooit een schuurspons of bijtende schoonmaakmiddelen: die kunnen het reliëf van het venster beschadigen of krassen veroorzaken. Voor ovendeuren in aluminium of inox bestaan er specifieke producten die eerst op een zeemvel moeten worden aangebracht. Om het reinigen te vergemakkelijken, kan bij sommige ovenmodellen de deur worden verwijderd. Raadpleeg hierover de handleiding die bij je oven wordt geleverd. De toebehoren (draaispit enz.) laat je onmiddellijk na gebruik weken in water met afwasmiddel.

Etensresten verwijder je met een borstel of spons met krabber. Laat goed drogen. De bakplaat krijg je weer schoon door er wat baksoda op uit te strooien en daar kokend water overheen te gieten. Laat dit mengsel een paar uur intrekken. Ovenwanden in glad email reinig je na ieder gebruik met behulp van een niet-schurende spons en een beetje afwasmiddel. Vuil op de ovenbodem haal je weg met een spons. Zo is er minder rook- en geurontwikkeling wanneer je de oven een volgende keer gebruikt.

Voor een intensieve reiniging bestaan er specifieke producten. Ovens met katalyse hebben het voordeel dat de vetspatten op de ovenwanden worden geabsorbeerd en afgebroken. Dit procedé werd speciaal ontwikkeld voor vet en is dus niet geschikt voor suikerspatten. Om de katalyse te activeren moet de oven één uur lang een temperatuur hebben van 200 °C . Haal eerst alle toebehoren uit de oven, en zet hem gedurende ongeveer 50 minuten op het maximumvermogen. Wanneer de oven is afgekoeld, wrijf je de wanden schoon met een vochtige spons. Gebruik geen schuurspons of harde borstel, zodat je de speciale bekleding voor katalyse niet beschadigt.

Ovens met pyrolyse reinig je na ieder gebruik met water en zeep. Vooraleer je de pyrolyse opstart, moeten alle toebehoren, potten en pannen uit de oven verwijderd worden. Raadpleeg zeker ook de handleiding van je oven vooraleer de pyrolyse op te starten.