Kookplaten maak je schoon met een zachte, vochtige spons of vaatdoek en een beetje afwasmiddel. Bij een vitrokeramische plaat doe je dat het best wanneer de plaat nog niet helemaal is afgekoeld. Voor het weghalen van kalk- en vetspatten zijn er tal van schoonmaakmiddelen op de markt. Sommige laten op het glas een beschermende laag achter, waardoor spatten zich bij een volgende kookbeurt minder snel vasthechten. Deze producten kan je eenmaal per maand ook preventief gebruiken. Wanneer tijdens het koken iets overkookt, veeg het dan met een vochtige vaatdoek onmiddellijk weg. Opgelet: aan een klassieke vitrokeramische plaat kan je je verbranden! Zeker overkokende melk of suiker moeten direct worden weggehaald. Wanneer die inbakken op de gloeiende hete zone, raakt je kookplaat onherroepelijk beschadigd.
Bij een inductiekookplaat is het risico op inbranden zo goed als volledig uitgesloten, want tijdens het koken ligt de temperatuur van een inductieplaat veel lager ligt dan bij de klassieke vitrokeramische plaat. Bij hardnekkige vlekken is het aangeraden eerst een speciale schraper te gebruiken - die meestal bij de plaat wordt meegeleverd - en daarna de plaat te reinigen met een speciaal reinigingsmiddel voor vitrokeramische kookplaten. Een schuursponsje is taboe! Hardnekkige vlekken verdwijnen soms ook met citroen of azijn, maar gebruik deze producten nooit op de omranding van de kookplaat. Warm zeepsop is hiervoor het best geschikt.