Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Onderhoud van spoelbak in graniet

Een granieten spoelbak trekt allerlei kleurtjes aan: restjes koffie slaan donkerbruin uit, en rode wijn geeft rode vlekken. Ook vetdruppels kunnen zich samen met opdrogend vocht in de poreuze wand gaan nestelen. Geen paniek: het graniet zelf wordt niet aangetast, alleen de onzichtbare laag kalk die het gevolg is van het gebruik en het regelmatig opdrogen van water. Gebruik in deze gevallen nooit crèmes (genre Cif of Ajax.): deze dringen eveneens in de wand en vervuilen de spoelbak nog meer. De oplossing? Gel met javel (Mr. Propre, Bref e.d.). Breng de gel aan met een spons, laat 10 minuten inwerken, schrob licht en spoel na met water. Zo verdwijnt het vuil.

Om daarna ook de laag kalk te verwijderen, warm je een mengsel van 50% water en 50% azijn op tot +/-50 °C. Laat ongeveer tien minuten inwerken, schrob even met een nylonborstel en spoel na. Hierdoor ziet je spoelbak er niet alleen als nieuw uit. Hij heeft ook waterafstotende eigenschappen gekregen: het water loopt ‘droog’ weg naar de afvoer. Voer deze behandeling minimum 1 keer per maand uit.

Het dagelijks onderhoud van een granieten spoelbak beperkt zich tot reinigen met afwasmiddel en spons. Metaalsporen verwijder je met Cif Cream of Chemico op een warme natte spons. Spoel grondig na en wrijf droog. Ook bij hardnekkig vuil is Chemico is aangeraden.