Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Werkblad in blauwe hardsteen

Om werkbladen van Belgische arduin te onderhouden, smeer je het oppervlak in met een oplossing van 50% terpentijn en 50% lijnolie. Laat 24 uren drogen en haal het overtollige weg. Deze behandeling kan je desnoods herhalen, maar dan met een verhouding 2/3de terpentijn en 1/3de lijnzaadolie. Vlekken van azijn, citroen, cola, etc. zullen zo grotendeels verdwijnen, en het werkblad zal worden gevoed en beschermd. Herhaal dit 1 of 2 maal per jaar of wanneer het nodig is.

Voor het voeden van de steen en het verdoezelen van piepkleine krasjes gebruik je een oplossing van een handvol neutrale, natuurzuivere zachte zeep (genre Marseille of D’Or) op 10 liter warm water. In deze verhouding blijven er geen lelijke zeepsporen achter. Je kan het werkblad ook reinigen met een poetsdoekje gedrenkt in een beetje lijnzaadolie.

Na enkele jaren in gebruik geraakt arduin verzadigd en heeft dan een charme die weinig andere soorten natuursteen kunnen evenaren. Blauwe hardsteen is kras- en vlekgevoeliger dan bijvoorbeeld gepolijste graniet of composiet. Het is een natuurlijk product dat van nature witte aders, schelpen, zwarte lijntjes en lichte terrasvorming kan vertonen.