Dovy Keukens
nl
online afspraak Ik maak een afspraak
Onderhoud inductieplaat of vitrokeramische kookplaat
Onderhoud dampkap

1. Maak een plan

Besloten om te starten met de grote lenteschoonmaak in de keuken? Maak dan best een plan en hou je eraan. Geef vooral voldoende tijd om alle taken goed uit te voeren. Voor je het weet ben je met iets anders bezig en dan komt het er niet van. Niet uitstellen dus.

2. Laat je keuken rust uitstralen

Tegenwoordig is uw keuken steeds meer een leefruimte geworden. Je laptop ligt er voor werk, er nog een jas aan de keukenstoel, boodschappenlijstjes, sleutels en papieren slingeren rond, opladers en kabels liggen in de knoop... Richt je keuken in met zaken die er echt thuishoren.

Klantengetuigenis Vande Velde - Schiettecatte - kraan
Moderne witte keuken in gelakt glas - Model Sirius - Vernuftig opbergsysteem

3. Kasten ledigen

Haal al het voedsel uit de kasten en sorteer het. Zet droge en ingeblikte levensmiddelen opzij die meerdere jaren meegaan. Gooi voedsel over datum weg. De inhoud van geopende verpakkingen kritisch onderzoeken en beslissen wat ermee moet gebeuren. Ingrediënten die je nooit (meer) gebruikt gaan in de prullenbak. Ruim plakkerige en vuile verpakkingen op.

4. Rangschikken van ingrediënten

Zet soort per soort samen. Alle ingrediënten om te bakken horen samen. Kruiden bij de kruiden en conserven per soort bij elkaar. Zo kom je erachter dat je misschien over te veel pakken zelfrijzende bloem beschikt en geen tomatenpuree meer in huis hebt. Maak de kasten schoon en geef alles een plaats.

Klantengetuigenis Vande Velde - Schiettecatte - onderkasten

Soort bij soort. Zet alle ingrediënten voor het bakken samen en de kruiden bij specerijen en/of conserven. Op deze manier kom je erachter dat je misschien te veel pakken zelfrijzend bakmeel hebt en dat de tomatenpuree op is. Ruim de kasten op en geef alles een plaats.

Cuisine rustique en placage chêne brut - Modèle Geneve - Besteklade en pottenlade

5. Minimaliseer je keukengerei

Haal al je keukengerei uit de kast en wees kritisch. Heb je echt 7 verschillende kaasmessen nodig? En wat is er gebeurd met dat ronde plastic potdeksel? Heb je ooit die kersenschiller gebruikt? Sorteer op categorie en haal weg wat je de afgelopen twee jaar niet hebt gebruikt.

6. Apparaten reinigen

Het is tijd om de keukenapparaten schoon te maken. Ja inderdaad, grondiger dan gewoonlijk en dat is een hele klus. Schrob de gootsteen uit en vergeet de afvoer niet. Reinig het filter van de vaatwasser en vul tegelijkertijd het zout en spoelmiddel bij. Poets de oven, kuis de frigo uit, ontkalk de koffiemachine, ontdooi de ijslaag in de diepvriezer en geef de filters van de dampkap, een schrobbeurt. Leg enkele schijfjes citroen in een kom met heet water, zet in de microgolf en laat 5 minuten op volle kracht draaien. Het water vormt stoom zodat je het vuil makkelijk kan wegvegen, de citroen ontvet en zorgt voor een heerlijke geur.

Onderhoud inductieplaat of vitrokeramische kookplaat

Tijd om de keukentoestellen schoon te maken, hier volgt een checklist:

Schrob de gootsteen en vergeet de afvoer niet;

  • Reinig het filter van de vaatwasser en vul tegelijkertijd zout en spoelglansmiddel bij;
  • Schrob de oven;
  • Maak de koelkast schoon;
  • Ontkalk het koffiezetapparaat;
  • Ontdooi het ijs van je vriezer;
  • Schrob de filters van de afzuigkap;
  • Tenslotte leg je een paar schijfjes citroen in een kom met heet water. Zet het in de magnetron en laat het 5 minuten op vol vermogen draaien. Het water vormt stoom zodat u het vuil gemakkelijk kunt wegvegen, de citroen ontvet en zorgt voor een aangename geur.

Meer tips over onderhoud van apparaten

7. Bundel alles wat bij elkaar hoort

Dozen, trays en koffers zijn ideaal voor het opbergen van voorwerpen die bij elkaar horen. Leg bijvoorbeeld alles wat je nodig hebt voor het ontbijt bij elkaar: ontbijtgranen, jam, chocolade, vermicelli, beschuiten, koffiepads, theezakjes... Zet op een drukke ochtend de ontbijtbox op tafel en je hebt alles bij de hand. Simpel en het bespaart je tijd.

5 handige opbergmogelijkheden in jouw keuken
Onderhoudstips voor je keuken

8. Reinig het werkblad grondig

Zorg ervoor dat je werkblad schoon blijft, je gebruikt deze tenslotte dagelijks. Welk product u hiervoor gebruikt hangt af van het materiaal van uw werkblad. Een werkblad van laminaat vereist een andere aanpak dan een werkblad van graniet of keramiek. Verwijder alle apparaten van het werkblad en reinig het tot in de laatste hoek.

Reinigen van je werkblad per materiaal

9. Verticaal stapelen van handdoeken

Wanneer je een goed overzicht wilt hebben van zaken als handdoeken en theedoeken stapel je ze best niet op elkaar. Gebruik in plaats daarvan volgende tip: vouw de zorgvuldig gewassen en gestreken handdoeken op tot een gelijkmatig formaat en leg ze in verticale rijen in een lade, in sorteervolgorde.

Extreme Makeover Halen
Keuken Ibiza stijl zijaanzicht

10. Geef wat kleur en geur aan je keuken

Klaar met schrobben en poetsen? Dan is het tijd om de keuken op te fleuren. Leg enkele kleurrijke kussens op de stoelen, zet een potje geurige basilicum naast het kookgedeelte, een bos verse bloemen op tafel en geniet van je brandschone keuken in frisse lentekleuren.

Ben je klaar met schrobben en polijsten? Zo ja is het tijd om de keuken op te fleuren.

  • Leg kleurrijke kussens op de stoelen;
  • Een pot geurige basilicum naast de keuken;
  • Een bos verse bloemen op tafel en geniet van uw brandschone keuken in frisse lentekleuren.