Hoe begin je eraan?
TIP 1: Bezin eer je begint
Je hebt besloten om te starten met de grote lenteschoonmaak in de keuken. Goed zo! Maak een plan op en hou je eraan. Reken vooral voldoende tijd voor alle klusjes om ze grondig uit te voeren. Want voor je het weet heb je meer zin in een leuke fietstochtje en dan komt het er niet meer van. Dus doe het nú.
TIP 2: Ruim op
Tegenwoordig is je keuken meer en meer een leefruimte geworden. Je laptop staat er voor het thuiswerk, er hangt misschien nog een jas over de keukenstoel, boodschappenlijstjes, sleutels en papierwerk slingeren ergens rond, opladers en kabels liggen verstrengeld in elkaar… Maak er komaf mee en zorg dat alles verdwijnt wat niet echt in de keuken thuishoort.


Onder de loep
TIP 3: Haal alles uit de kast
Haal alle etenswaren uit de kasten en sorteer. Droge voeding en conserven die nog enkele jaren goed blijven, zet je apart. Vervallen etenswaren gooi je weg. Onderwerp de inhoud van geopende verpakkingen aan een kritische blik en beslis wat je ermee doet. Ingrediënten die je nooit (meer) gebruikt, gaan in de vuilbak. Maak plakkerige en vuile verpakkingen schoon.
TIP 4: Herschik de inhoud van je keukenkasten
Zet soort per soort samen. Alle ingrediënten om te bakken horen samen. Kruiden bij de kruiden en conserven per soort bij elkaar. Zo kom je erachter dat je misschien over te veel pakken zelfrijzende bloem beschikt en geen tomatenpuree meer in huis hebt. Maak de kasten schoon en geef alles een plaats.
Sorteer, gooi weg en herleef
TIP 5: Wees kritisch voor je keukenspullen
Haal al je keukenspullen uit de kast en wees kritisch. Heb je werkelijk 7 verschillende kaasmessen nodig? En waar is het deksel naartoe van deze ronde plastic pot? Heb je die ontpitter voor kersen ooit al eens gebruikt? Sorteer per categorie en doe alles weg wat je de laatste 2 jaar niet gebruikt hebt.
TIP 6: Maak alle apparaten schoon
Het is tijd om de keukenapparaten schoon te maken. Ja inderdaad, grondiger dan gewoonlijk en dat is een hele klus. Schrob de gootsteen uit en vergeet de afvoer niet. Reinig het filter van de vaatwasser en vul tegelijkertijd het zout en spoelmiddel bij. Poets de oven, kuis de frigo uit, ontkalk de koffiemachine, ontdooi de ijslaag in de diepvriezer en geef de filters van de dampkap een schrobbeurt. Leg enkele schijfjes citroen in een kom met heet water, zet in de microgolf en laat 5 minuten op volle kracht draaien. Het water vormt stoom zodat je het vuil makkelijk kan wegvegen, de citroen ontvet en zorgt voor een heerlijke geur.


We zijn er bijna ...
TIP 7: Gebruik opbergdozen
Dozen, bakjes en boxen zijn ideaal om spullen te categoriseren die samenhoren. Zet bijvoorbeeld alles bij elkaar wat je voor het ontbijt nodig hebt: ontbijtgranen, confituur, choco, hagelslag, beschuiten, koffiepads, theezakjes… Op een drukke ochtend, zet je de ontbijtbox op tafel en je hebt alles direct bij de hand. Makkelijk toch!
TIP 8: Geef het werkblad de nodige aandacht
Het werkblad gebruik je dagelijks, dus besteed er extra aandacht aan tijdens de grote schoonmaak. Welk product je hiervoor gebruikt, hangt af van het materiaal waaruit je werkblad is gemaakt. Een werkblad laminaat vraagt een andere aanpak dan een werkblad in graniet of keramiek. Neem alle toestellen van het werkblad en maak het schoon tot in de kleinste hoekjes.
Zo goed als nieuw
TIP 9: Stapel keukenhanddoeken verticaal
Wil je een mooi overzicht hebben op je handdoeken en vaatdoeken, stapel ze dan niet kriskras op elkaar in de hoogte, maar pas deze tip toe: vouw de netjes gewassen en gestreken handdoeken op in een gelijk formaat en leg ze in een lade in verticale rijen, soort per soort.
TIP 10: Fleur je keuken op
Klaar met schrobben en poetsen? Dan is het tijd om de keuken op te fleuren. Leg enkele kleurrijke kussens op de stoelen, zet een potje geurige basilicum naast het kookgedeelte, een bos verse bloemen op tafel en geniet van je brandschone keuken in frisse lentekleuren.
