Aangepaste energielabel
Geplaatst op 12 januari 2021 11:11 in Dovy-nieuws

Wist je dat 8 van de 10 consumenten in Europa het huidige energielabel raadplegen voordat ze een huishoudapparaat kopen? Dat energielabel bestaat al ruim twintig jaar. Het heeft zijn nut bewezen want het energieverbruik en de energiekosten van apparaten zijn in de loop van de jaren drastisch gedaald. Maar nu begint het label stilaan verouderd te raken en is er behoefte aan een nieuw energielabel.

Huidige energie label

Het huidige energielabel

Kijk jij bij de aanschaf van je nieuwe vaatwasser, droogkast, koelkast of wasmachine ook naar het energielabel op het toestel voordat je het aankoopt? Het label geeft een mooi overzicht van energiebesparende machines (A-klasse) tot energieverslindende toestellen (G-klasse). Doordat fabrikanten aangemoedigd werden om steeds meer energiebesparende innovaties toe te passen, veranderde het energielabel in de loop van de jaren. De klassen A+, A++ en A+++ werden toegevoegd, maar op de duur zag je als consument het bos door de bomen niet meer. Steeds meer apparaten stonden bovenaan de schaal en voor de consument was het moeilijk om een onderscheid te maken.

Waarom een nieuw label?

Er was nood aan eenduidigheid en een nieuwe regelgeving. Vanaf 1 maart 2021 verdwijnen de A+, A++ en A+++ labels en het nieuwe systeem gaat weer terug naar de originele A-G schaal, zodat het overzichtelijk blijft en uniform.

Overgangsfase met dubbele energielabels

Als je nu een nieuw toestel koopt, vind je hoogstwaarschijnlijk twee labels in de doos. Tijdens de overgangsfase, van november 2020 tot maart 2021, krijgen handelaars de tijd om over te schakelen op het nieuwe systeem. De eenvoudigste manier om te weten over welk energielabel het gaat, is nagaan of er op het etiket rechts bovenaan een QR-code staat. Is dat het geval, dan gaat het om het nieuwe energielabel.

Blind Gekocht Dovy Keukens

Maar schrik niet als je nieuwe koelkast met een A++ label plotseling in het nieuwe systeem een B of zelfs een C-label blijkt te zijn. In het nieuwe systeem werden testmethodes en indelingscriteria herzien waardoor de criteria strenger zijn voor het nieuwe label. Op dit moment is er zelfs nog geen enkel product op de markt dat in het nieuwe systeem een A-label krijgt. Die categorie is voorbehouden voor apparaten die in de toekomst hogere energieprestaties zullen leveren dan diegene die vandaag op de markt zijn.

Nieuwe energielabel

Het nieuwe energielabel

De nieuwe schaal zal in eerste instantie slechts gelden voor vier categorieën elektrische huishoudapparaten: wasmachines en was-droogcombinaties (niet voor droogkasten), televisie- en computerschermen, koelapparaten (koelkasten, diepvriezers en wijnkoelkasten) en vaatwassers. Vanaf 1 september 2021 zullen ook lichtbronnen toegevoegd worden en in een later stadium nog andere categorieën.

Gelijkaardig nieuws in je mailbox?

Mis geen enkele promotie, nieuwigheden of evenementen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Jouw gegevens zijn veilig bij ons, en je kan ten allen tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.