Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Plaatsing keuken
Geplaatst op 3 januari 2024 12:00 in Dovy-nieuws

Een nieuw jaar is gestart en dat betekent dat er nieuwe wetten en regels van toepassing zijn. Van elektriciteit die duurder wordt over het verdwijnen van de woonbonus voor een tweede woning tot de kosten van een hypothecaire lening die dalen en premies die wijzigen. Een overzicht.

Zonnepanelen bij Dovy Keukens Hoofdzetel te Roeselare

Afschaffing btw-verlaging op zonnepanelen en -boilers

Vanaf dit jaar gaat het standaardtarief van 21% btw weer in voege op zonnepanelen en zonneboilers in huizen jonger dan 10 jaar. Voor oudere woningen blijft het verlaagde btw-tarief van 6% van toepassing.

Afschaffing meeneembaarheid registratierechten

Dateert je woning van vóór 2022 en wil je ze verkopen? Dan kon je gebruikmaken van de regeling van meeneembaarheid van registratierechten, wat inhield dat je een deel van de reeds betaalde registratierechten kon terugkrijgen bij aankoop van een nieuwe woning. Deze regeling vervalt in 2024 en voor de aankoop van een nieuwe woning geldt nu een tarief van 3% registratierechten.

PROFITEER VAN HET VERLAAGD BTW-TARIEF VAN 6%
Profiteer van het verlaagd BTW-tarief van 6%

Afschaffing woonbonus voor tweede woning

Koop je in 2024 een tweede woning? Dan vervalt het belastingvoordeel. Het fiscaal voordeel op kapitaalaflossingen van een hypothecaire lening voor tweede woningen is niet meer geldig.

Wijziging btw-tarief voor sloop en heropbouw

De btw voor sloop en heropbouw blijft permanent op 6%, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo moet het de enige en eigen woning van de bouwheer zijn, die er minstens vijf jaar woont en de woning mag niet groter zijn dan 200 m². Voor aankoop via sleutel-op-de deur of een bouwpromotor, keert het tarief terug naar 21%. Er is een overgangsregeling voorzien voor projecten met een aangevraagde vergunning voor 1 juli 2023, zij kunnen nog profiteren van 6% btw.

Sloop & heropbouw
Gebruik van oven

Stijging elektriciteitskosten

Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, plant de komende jaren een investering van 6,4 miljard euro om het elektriciteitsnet te versterken. Dat is nodig door de toename van elektrische apparaten en auto’s. De klant zal hiervoor een deel mee betalen via hogere transmissiekosten die een onderdeel zijn van het nettarief. Reken op ongeveer 40 euro extra voor dit jaar en een stijging vanaf 2025.

Daling kosten hypothecaire lening

Bij het afsluiten van een hypothecaire lening komen er extra kosten, waaronder ook dossierkosten die je bank aanrekent. Sinds 2017 is er een maximum van 500 euro bepaald voor dossierkosten, maar bijna alle banken rekenen dit maximumbedrag aan. Daarom bepaalde de minister van Economie om vanaf 2024 het maximumbedrag voor dossierkosten te verlagen naar 350 euro voor een nieuw woonkrediet en 175 euro voor een herfinanciering.

2024 04 03_Cnops_87938_LR_02
Plaatsing keuken

Wijziging premies

Vanaf 2024 kun je geen premie meer aanvragen voor de installatie van zonnepanelen. Als je investeert in dak-, muur- en vloerisolatie, hoogrendementsglas, een zonneboiler, warmtepomp of je woonkwaliteit verbetert (elektriciteit, sanitair, binnenrenovatie, ramen en deuren), dan kun je hiervoor de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Verwijder je asbest en installeer je tegelijkertijd muurisolatie? Dan kom je in aanmerking voor een speciale asbestpremie.

Gelijkaardig nieuws in je mailbox?

Mis geen enkele promotie, nieuwigheden of evenementen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Jouw gegevens zijn veilig bij ons, en je kan ten allen tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.