Ingrediënten
100 ml water
100 ml witte azijn
100 g ongeraffineerde rietsuiker
1 duim gember
3 tenen knoflook
1 kl chilivlokken
½ kl chilipoeder
2 el ketchup
1 kop basmatirijst
1 groene paprika
1 gele paprika
5 el maïszetmeel
koolzaadolie
kippenbouillonblokje
2 el sojasaus

½ limoen
1 lente-ui
1 ananas
1 ui
2 wortelen
300 g ontbeende kippendijen
zout
Bereidingswijze
- Breng 100 ml water, 100 ml witte azijn en 100 g suiker aan de kook. Schil en snijd 1 duim gember en 1 teen knoflook zo fijn mogelijk. Voeg toe aan de siroop samen met 1 kl chilivlokken en ½ kl chilipoeder. Laat de siroop inkoken. Voeg dan 2 el ketchup en dik de siroop aan met 1 el maïszetmeel opgelost in 3 el water. Voeg beetje bij beetje toe.
- Spoel 1 kop basmatirijst tot het spoelwater helder is en laat uitlekken.
- Spoel 1 groene en 1 gele paprika. Snijd in grove stukken. Schil 1 ananas, verwijder het taaie middenstuk en snijd 1 kwart in grove stukken. Snijd 1 ui in grove stukken. Schil en snijd 2 wortelen in julienne.
- Snijd 300 g ontbeende kippendijen in hapklare stukken. Kruid met zout en wikkel in maïszetmeel.
- Verwarm een antikleefpan met een flinke bodem koolzaadolie. Bak de kip krokant in de olie gedurende enkele minuten. Haal de kip uit de pan en dep met keukenpapier.
- Snipper 2 tenen knoflook. Doe 1 el van de resterende koolzaadolie uit de pan in een steelpan en stoof 200 g rijst glazig samen met de gesnipperde knoflook. Kruid met ½ verkruimeld kippenbouillonblokje en voeg 1 ¼ glas water toe. Kook gedurende 8 minuten onder deksel en laat vervolgens onder deksel nog 5 minuten van het vuur zwellen.
- Bak alle groenten aan in de pan in de restolie van de kip op hoog vuur. Voeg de kippenbeignets toe aan de pan wanneer de groenten beetgaar zijn. Blus met 2 el sojasaus en 4 el zelfgemaakte zoetzure saus
- Serveer de beignets met de groenten en rijst. Werk af met het sap van ½ limoen en fijngesneden lente-ui.

Credits: Loïc Van Impe - www.loicfood.be