Dovy Keukens
nl
online afspraak Ik maak een afspraak
Jeroen Meus Dagelijkse kost - recept kippenbouten in Rodenbach
Geplaatst op 15 december 2024 09:00 in Recepten
Recept uit Dagelijkse kost

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 kippenbouten
  • 200 g zilveruitjes
  • 2 stengels selder
  • 3 wortelen
  • 2 teentjes look
  • 250 g gerookt spek, 1 cm dik gesneden, zonder zwoerd
  • 1 bakje champignons
  • 3 flesjes Rodenbach Grand Cru
  • 3 el perensiroop
  • 2 el mosterd
  • Enkele takken tijm
  • Enkele takken rozemarijn
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 jeneverbessen
  • 2 kruidnagels
  • 6 zwarte peperbollen
  • 20 g boter
  • 20 g bloem
  • 1 kg kroketten
  • 150 g veldsla
  • Balsamico

Bereidingswijze (55 minuten)

  1. Laat de zilveruitjes even weken in heet water en pel ze.
  2. Verwarm de friteuse voor tot 180 °C.
  3. Smelt een klont boter in een pot. Kruid de kippenbouten met peper en zout en bak ze op beide kanten in de boter.
  4. Schil de wortelen en spoel de selder onder koud water. Verwijder de blaadjes van de selder en snijd de stengels fijn. Snijd de wortelen in stukjes.
  5. Snijd het spek in reepjes. Haal de kip uit de pot en doe de boter weg. Smelt een nieuwe klont in de pot en bak het spek.
  6. Snijd de champignons in stukken en bak ze mee. Doe ook de zilveruitjes erbij.
  7. Snijd de look fijn en voeg hem toe, gevolgd door de wortel en de selder.
  8. Leg de kippenbouten weer in de pot en giet er de Rodenbach bij.
  9. Doe de stroop en de mosterd in de pot. Kneus de kruidnagels, de peperbollen en de jeneverbessen in een vijzel en voeg ze toe.
  10. Maak een kruidentuil van de tijm, rozemarijn en laurier en voeg hem toe. Zet daarna een deksel op de pot en laat de kip 40 minuten zachtjes garen.
  11. Maak beurre manié: meng de boter met de bloem.
  12. Kuis en was de veldsla en laat hem uitlekken. Breng de sla op smaak met wat balsamico.
  13. Bak de kroketten goudbruin.
  14. Haal de kippenbouten uit de stoofpot en haal de kruidentuil uit de pot. Breng de saus aan de kook op een zacht vuur.
  15. Kruid met peper en zout. Roer de beurre manié onder de saus om ze licht te binden. Leg de stukken kip terug in de pot.
  16. Schep een kippenbout met saus op een groot bord. Serveer met veldsla en kroketten.

Gelijkaardig nieuws in je mailbox?

Mis geen enkele promotie, nieuwigheden of evenementen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Jouw gegevens zijn veilig bij ons, en je kan ten allen tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.