Ingrediënten (voor 4 personen)
- 600 gr koolvis
- 2 el bloem
- 80 gr paneermeel
- 80 gr panko
- 2 eiwitten
- Een scheutje neutrale olie
- 1 kg loskokende aardappelen
- 2 dooiers
- Een scheut melk
- 50 gr boter
- 1 broccoli
- 2 eieren
- 2 dooiers
- Een scheutje dragonazijn
- Een scheutje water
- 1 el mosterd
- 3 dl neutrale olie
- 2 el zure uitjes
- 2 el zure augurkjes
- 2 el kappertjes
- ¼ bussel krulpeterselie
- Enkele takken dragon
- ½ bussel bieslook
- Een handje kervel
- 1 bakje tuinkers
- Enkele partjes citroen
- 6 el verse mayonaise
Bereidingswijze (65 minuten)
- Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in een grote pot gezouten water.
- Laat de 2 eieren meekoken met de aardappelen en kook ze hard in 9 minuten tot ze hardgekookt zijn.
- Doe de twee dooiers in een maatbeker en hou de eiwitten bij in een schaal.
- Voeg een scheutje water, een mosterd en een scheutje dragonazijn toe aan de dooiers en zet de mixer erin.
- Giet de olie er in een straaltje bij, en blijf mixen tot je een gebonden mayonaise hebt.
- Breng de mayonaise op smaak met peper en zout.
- Snijd de kappertjes, de zure uitjes en de augurken fijn en doe ze in een kom. Je kan ze ook kort mixen in de blender.
- Snipper de groene kruiden peterselie, de dragon, de kervel en de bieslook fijn en doe ze ook in de kom.
- Snijd de broccoli in roosjes. Schil de stam van de broccoli en snijd hem in kleine stukken. Laat ze meekoken met de aardappelen.
- Haal de eieren uit het water en laat ze afkoelen onder koud water.
- Doe de bloem in een schaal en meng de panko met het paneermeel in een andere schaal.
- Kluts het eiwit met een scheutje olie, peper en zout los in een derde schaal en voeg er een scheutje olie en wat peper en zout aan toe.
- Snijd de vis in repen. Haal de vis door de bloem, dan door het eiwit en als laatste door het paneermeel met panko. Hou de gepaneerde stukken vis even apart.
- Pel de eieren, prak ze fijn en doe ze bij de rest van de garnituren voor de tartaarsaus.
- Schep er de verse mayonaise bij en meng alles goed. Bewaar de rest van de mayonaise in een afsluitbare pot in de koelkast voor een andere bereiding.
- Giet de aardappelen met de broccoli door een zeef en voeg er een dooier, een scheut melk, een klont boter en een snuif zout aan toe en ga er met een pureestamper door.
- Laat een scheut olie heet worden in een pan. Bak de fish sticks in de hete olie goudbruin aan beide kanten, laat ze even uitlekken op wat keukenpapier en kruid ze met een snuif zout.
- Schep een toef puree op een bord, leg er enkele fish sticks en een lepel verse tartaarsaus bij. Werk af met tuinkers en enkele partjes citroen.