Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Bora dampkap geïntegreerd in de kookplaat

De traditionele dampkap, die log en luid boven het fornuis hing, was voor velen niet alleen inefficiënt maar ook lomp, passé en ouderwets. Hoe ziet de dampkap van de toekomst er dan uit? Die is innovatief, praktisch onzichtbaar, efficiënt, makkelijk te reinigen, eenvoudig te bedienen en met een lage geluidssterkte. Dampkappen die geïntegreerd zijn in de kookplaat slaan in als een bom in de keukenmarkt en zijn een ware revolutie. Kookplaten met geïntegreerde dampkappen staan garant voor efficiëntie in de keuken, design en kwaliteit. Er zijn verschillende soorten en er is een geïntegreerde dampkap voor elk soort keuken, voor elke behoefte en levensstijl en in diverse kleuren.

Betekent dit het einde van de traditionele afzuigkap?

Een afzuigkap zal altijd nodig zijn om kookdampen uit de keuken te verwijderen en te filteren, maar de nieuwe dampkappen bieden meer vrijheid, geavanceerde functies en exclusieve ontwerpen.

Het principe van de nieuwe dampkappen maakt gebruik van de wetten van de natuurkunde en is simpel: kookdampen stijgen met maximaal één meter per seconde. De kookplaat met geïntegreerde dampkap maakt gebruik van de dwarsstroming die groter is dan de stijgsnelheid van de kookdampen. Zo worden de kookdampen afgezogen op de plaats waar ze ontstaan: direct bij het kookveld en recht uit de kookpot, pan of grill.

Siemens - Studioline kookplaat met ingebouwde dampkap
Klantengetuigenis Vande Velde - Schiettecatte

Het oog wil ook wat

De kookveldafzuiging staat voor compromisloze kwaliteit. Hoogwaardige materialen en aandacht voor details garanderen een goede functionaliteit en duurzaamheid. De elegante look van een geïntegreerde dampkap past perfect in de moderne keukenarchitectuur.

Een minimalistisch design, maar met een groot kookoppervlak, automatische regeling van de afzuiging, eenvoudige reiniging en minimale geluidssterkte zijn de grootste troeven van deze nieuwe generatie dampkappen.

Kookveldafzuiging met recirculatie of luchtafvoersysteem?

De geïntegreerde dampkappen zijn ontworpen voor gebruik met recirculatie of met luchtafvoer, afhankelijk van de wensen van de klant. Bij recirculatie passeren de kookdampen door een actieve koolfilter en worden door een opening in de onderkast weer de kamer ingeleid. Op die manier blijft de warme lucht in het huis. Dampkappen met recirculatiesysteem zijn ideaal voor passiefhuizen of energieneutrale woningen. Kies je voor een luchtafvoersysteem, dan worden de kookdampen rechtstreeks naar buiten geleid via de motor, kanaalsysteem en muurrooster.

Siemens - Studioline kookplaat met ingebouwde dampkap
AEG - dampkap geïntegreerd in de kookplaat

Diverse modellen

Een kookplaat met geïntegreerde dampkap bestaat in vele modellen en soorten: langwerpige modellen die verticaal ingebouwd zijn in het midden van de kookplaat, verticale modellen in combinatie met een Tepan kookveld, gaskookveld of inductiewok, ronde modellen met instroomsproeier… Je kunt zelfs de kleur van de instroomsproeier kiezen en op die manier zorg je voor een persoonlijk accent in je keuken. Er zijn diverse merken op de markt die geavanceerde luchtafvoeroplossingen aanbieden: horizontale modellen die verborgen zitten in het werkblad. Je werkblad blijft dus ruim en ordelijk.

Bij het koken komt de dampkap naar boven en de ventilatietoren kan op verschillende hoogtes geplaatst worden. Je stelt de hoogte zelf in op basis van de gebruikte kookpotten, een lage pan, grill of een hoge pot. Zo wordt steeds een optimale afzuiging aan de bron gegarandeerd. En er is zelfs een functie beschikbaar die zich automatisch aanpast aan de meest voorkomende kooksituatie: één druk op de knop volstaat om de gewenste hoogte in te stellen. De ventilatietoren verdwijnt na gebruik in de kookplaat, wat een visuele rust creëert.