Dovy Keukens
nl
online afspraak Ik maak een afspraak
Verbouwing
Geplaatst op 22 februari 2022 13:05 in Dovy-nieuws

De Vlaamse regering heeft beslist om de Vlaamse energie- en woonpremies samen te voegen tot één premie onder de nieuwe naam ‘Mijn VerbouwPremie’. Het is zowel een vereenvoudiging voor de administratie als de aanzet om de Vlamingen te stimuleren om hun bestaande woning duurzaam te renoveren.

Administratie en aanvraag

Administratieve vereenvoudiging

De ministers van Wonen en Energie verdedigen de samenvoeging van de premies door te stellen dat “een renovatie al complex genoeg is zodat we het niet nog complexer moeten maken met ingewikkelde aanvraagprocedures en premievoorwaarden die niet op elkaar afgestemd zijn en dankzij deze administratieve vereenvoudiging helpen we meer Vlamingen om de intentie tot renoveren om te zetten in daden. Het is de bedoeling dat aanvragers in de toekomst bij één uniek digitaal loket terecht kunnen om hun verbouwpremie aan te vragen”.

Huis Gemaakt VTM tv programma

Wie kan de premie aanvragen?

De nieuwe, eengemaakte premie is een samenvoeging van de huidige inkomensgebonden renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen voor eigenaar-bewoners voor een viertal grote groepen van renovatiewerken (structurele elementen van de woning, dak, buitenschrijnwerk en technische installaties) voor woningen ouder dan 30 jaar, en de energiepremies van netbeheerder Fluvius voor bestaande woningen en niet-woongebouwen. Die voorzien in een financiële ondersteuning voor dak-, muur- en vloerisolatie, hoogrendementsglas, een warmtepomp, warmtepompboiler en zonneboiler.

Blind Gekocht Herzele voor en na

Voorwaarden

Wie krijgt een hogere premie?

Mijn VerbouwPremie voorziet hogere premies voor eigenaar-bewoners uit lagere inkomensgroepen die de kwaliteit en energiezuinigheid van hun woning of appartement willen verbeteren. Ook verhuurders van een woning via een sociaal verhuurkantoor komen in aanmerking voor een hogere premie.

Wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor Mijn VerbouwPremie moet een pand minstens 15 jaar oud zijn, tenzij het gaat om investeringen in hernieuwbare energie. Hiervoor moet de woning minstens 5 jaar vergund zijn en moet – indien van toepassing – de EPB-aangifte tijdig ingediend zijn, conform de eisen.

Hoe en wanneer aanvragen?

De VerbouwPremie kan vanaf het najaar aangevraagd worden via mijnverbouwpremie.be. Tot en met 30 juni 2022 kunnen de huidige premies (de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de diverse energiepremies van Fluvius) nog aangevraagd worden via de huidige aanvraagprocedure. Op 1 juli 2022 gaan beide aanvraagloketten dicht. Het digitale loket van Mijn VerbouwPremie opent op 1 oktober 2022.

Blind Gekocht Antwerpen
Gelijkaardig nieuws in je mailbox?

Mis geen enkele promotie, nieuwigheden of evenementen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Jouw gegevens zijn veilig bij ons, en je kan ten allen tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.