Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Plaatsing keuken
Geplaatst op 20 november 2023 11:36 in Dovy-nieuws

In het streven naar energiezuinige en duurzame woningen, vormen sloop en heropbouw in 2024 een sleutelstrategie. Deze aanpak biedt niet alleen de mogelijkheid om aan de nieuwste energienormen te voldoen, maar stimuleert ook stedelijke vernieuwing zonder nieuwe grond aan te snijden. Met de steun van de regering door middel van premies en fiscale voordelen, wordt deze optie zowel praktisch als financieel aantrekkelijk.

Waarom financieel voordeel?

Sloop- en heropbouwprojecten betreffen het afbreken en vervangen van verouderde of gedateerde gebouwen door nieuwe constructies. Deze beslissing wordt dikwijls ingegeven door de aantrekkelijkheid van de locatie (dicht bij een school, familie, winkels, openbaar vervoer, …) of de onhaalbaarheid van renovaties. De aanpak bevordert de stedelijke vernieuwing en verbetert de infrastructuur met energieneutrale gebouwen.

Plaatsing keuken
Plaatsing keuken

Wanneer een verlaagd BTW-tarief?

De keuze tussen sloop/heropbouw en renovatie hangt af van verschillende factoren, zoals je eigen verwachtingen, budget en de staat van het bestaande gebouw. Een btw-tarief van 21% is standaard voor sloop en heropbouw. Maar dit kan onder bepaalde voorwaarden verlaagd worden naar 6%. Daarvoor moet de bouwheer een natuurlijk persoon zijn, de woning moet de enige en eigen woning zijn gedurende 5 jaar en de bewoonbare oppervlakte mag maximaal 200 vierkante meter bedragen. Voor projectontwikkelaars, sleutel-op-de-deur bedrijven en investeerders is het standaardtarief van 21% vanaf 2024 van toepassing, tenzij de bouwvergunning vóór 1 juli 2023 werd aangevraagd, dan geldt de lagere btw-regel nog.

Sloop- en heropbouwpremie

In Vlaanderen is er ook een sloop- en heropbouwpremie van € 10.000 beschikbaar. Deze moet online aangevraagd worden binnen drie maanden na de goedkeuring van de omgevingsvergunning, voordat de sloop begint. De voorwaarden voor deze premie vind je op vlaanderen.be. Voor aanvragen vanaf 2024 zullen er wijzigingen zijn in de voorwaarden.

Plaatsing keuken
Gelijkaardig nieuws in je mailbox?

Mis geen enkele promotie, nieuwigheden of evenementen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Jouw gegevens zijn veilig bij ons, en je kan ten allen tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.