Loïc stelt je elke maand een heerlijk recept voor, om duimen en vingers bij af te likken. Kook elke maand mee en wie weet word je zelf ook zot van koken. Voor de maand december koos Loïc voor een makkelijk te bereiden eindejaarsmenu.
Ingrediënten voor 6 personen
1 ui
1 teentje knoflook
100 g boter
Zout, peper
1 laurierblad
1 takje tijm
500 g champignons
3 eieren
100 ml melk
1 snufje suiker
50 g bloem
Neutrale olie
800 g chateaubriand
3 eetlepels mosterd
6 sneetjes Ardense ham
2 rollen bladerdeeg
Zoutvlokken
Zo maak je het
1. Voor de duxelle: snipper een ui en een teentje knoflook. Mix fijn met een hakmolen. Verhit een pan met antiaanbaklaag en fruit de ui en knoflook in een klontje boter. Kruid met peper en zout. Voeg een laurierblad en een takje tijm toe. Verpulver 500 g champignons in een hakmolen. Voeg de gesneden champignons toe aan de pan en laat 10 minuten garen op een laag vuur. De massa zal erg slinken. Bewaar binnen handbereik.
2. Voor de pannenkoeken: klop 2 eieren, 100 ml melk, een snufje zout en een snufje suiker. Voeg 50 g bloem toe en klop tot een glad en homogeen beslag. Vet een pannenkoekenpan in met een beetje neutrale olie en bak 4 mooie grote pannenkoeken.
3. Kruid een stuk chateaubriand-rundvlees van 800 g met peper en zout. Verhit een koekenpan op een hoog vuur. Braad het rundvlees aan elke kant dicht in een beetje neutrale olie en een klein klontje boter. Haal het vlees uit de pan en besmeer met mosterd.
4. Voor de rollade: leg de pannenkoeken naast elkaar om een groot vierkant pannenkoeken te krijgen. Leg er plakjes ham op. Dan een laag duxelle. Leg tot slot het vlees erop en rol op. Wikkel alles in vershoudfolie. Pak een tweede keer in in huishoudfolie en druk stevig aan. Laat een uur in de vriezer afkoelen.
5. Verwarm de oven voor op 200°C.
6. Rol eerst het bladerdeeg uit en snij inkepingen van twee centimeter verspringend.
7. Haal het rundvlees uit de vriezer en verwijder de huishoudfolie. Bekleed een eerste keer met bladerdeeg en een tweede keer met het bladerdeeg met de inkepingen.
8. Klop een ei los en doreer het bladerdeeg. Bestrooi met zoutvlokken.
9. Bak in de oven gedurende 20 tot 25 minuten.
10. Laat de Beef Wellington 5 minuten rusten alvorens te versnijden.
11. Serveer met kroketten en prinsessenboontjes.