Ingrediënten (voor 4 p.)
- 60 g boter
- 150 g eieren (3 stuks)
- 150 g suiker
- 150 g bloem
- Een snuifje zout
- 2 kl bakpoeder
- Een flinke snuif kaneelpoeder
- Een dopje amandelextract
- 1 vel bladerdeeg
- 4 Jonagold appelen
- 150 g suiker
- Een scheut water
- 150 g boter
- 1 dl Calvados

Bereidingswijze (45 min.)
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Laat de boter op kamertemperatuur komen.
2. Doe de eieren met de suiker in de kom van de keukenmachine en klop ze tot ruban. Wissel de klopper met het vlinderopzetstuk en voeg er de blokjes boter aan toe. Laat de machine even draaien en voeg de bloem er lepel per lepel aan toe. Voeg er nog een snuif zout, bakpoeder, een snuif kaneelpoeder en een dopje amandelextract aan toe. Laat de keukenmachine het beslag nog even goed doorkloppen. Doe het beslag in een spuitzak. Dat is handig voor straks.
3. Snijd een ronde uit het bladerdeeg dat iets groter is dan de diameter van je pan. Schil de appels, haal het klokhuis eruit met een appelboor en snijd de appels in plakken.
4. Doe de suiker met een scheut water in de pan en laat de suiker karamelliseren. Blus met de blokjes boter en een scheutje Calvados. Leg de appelschijfjes dakpansgewijs op elkaar in de karamel.
5. Spuit het cakebeslag er in een mooie spiraal over. Leg het bladerdeeg over het cakebeslag en duw de randen naar binnen toe. Knip een gaatje in het midden van het bladerdeeg zodat het vocht kan ontsnappen.
6. Bak de cake tatin 45 minuten in de hete oven op 180 °C. Haal de taart uit de oven, draai ze om op een groot bord en laat ze afkoelen of serveer meteen met een bolletje ijs.