Ingrediënten (voor 4 personen)
- 400 g gemengd gehakt
- 2 eetlepels gehaktkruiden
- 1 eigeel
- 4 sneetjes rauwe rosbief
- peper
- keukenzout
- boter
- 250 g champignons
- 2 ajuinen
- 1 teentje look
- 2 eetlepels tomatenpuree
- een snuifje oregano
- een snuifje gerookt paprikapoeder
- een snuifje cayennepeper
- 2 deciliter passata
- 2 laurierblaadjes
- enkele takjes rozemarijn
- 800 g aardappelen
- 1 ei
- een scheutje melk
- een flinke scheut madeira
- enkele blaadjes waterkers
Bereidingswijze (50minuten)
De blinde vinken
Meng het gehakt met het eigeel in de kom van de keukenrobot. Breng op smaak met gehaktkruiden.
Neem een vel boterpapier en leg de rauwe lapjes rosbief erop. Vouw het papier toe of leg er een tweede vel over. Klop de sneetjes rosbief plat met de vleeshamer of met een hamburgerpers. Kruid daarna met peper en zout.
Schep een flinke lepel gehakt op een fijne plak rosbief. Maak een bol van het gehakt en rol het strak in de rosbief. Maak de andere blinde vinken op dezelfde manier.
Maak een stuk keukentouw nat en bind ze rond de blinde vinken.
Smelt een klont boter in een grote pan. Laat de blinde vinken rustig bakken en draai ze na een tijd ook eens om zodat ze aan alle kanten goudbruin kleuren. Kruid met peper en zout.
Haal de vinken uit de pan en laat een nieuw klontje boter smelten. Dit heb je zometeen nodig voor de champignons.
De champignons à la grecque
Maak de champignons schoon met een borsteltje en snijd ze in vier. Bak ze in de hete boter.
Snijd de uien fijn en plet de look. Stoof ze mee aan in de boter.
Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken.
Kruid met oregano, gerookt paprikapoeder, peper en een flinke snuif zout. Voeg een scheut water toe. Laat even inkoken.
Voeg de passata toe. Kruid met een klein snuifje cayennepeper, rozemarijn en laurier. Laat sudderen op een zacht vuurtje.
De aardappelpuree
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Stamp de aardappelen tot een smeuïge puree met de melk, de boter en het eigeel.
Afwerking
Blus de champignons met madeira.
Schep puree op een bord. Neem een blinde vink en snijd het touwtje los. Leg de blinde vink op de puree en lepel de tomatensaus met champignons erbij. Werk af met verse waterkers.
Tip van Jeroen: Meng het gehakt niet te lang. Wanneer het eigeel niet meer te onderscheiden valt van het gehakt, is het gehakt klaar voor gebruik.