Ingrediënten (voor 4 personen)
600 gr Corne de Gatte aardappel
90 gr boter
Een snuifje cayennepeper
1 dl karnemelk
2 el zure room
4 eieren
500 gr ongepelde grijze
garnalen
Een flinke scheut natuurazijn
Enkele takjes bieslook
Enkele takjes kervel
Bereidingswijze (45 minuten)
- Spoel de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
- Pel de grijze garnalen en houd ze even apart.
- Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn, laat afkoelen onder stromend water.
- Breng een hoge pot water met een flinke scheut azijn aan de kook.
- Laat de boter smelten in dezelfde pot als die waar de aardappelen in gekookt zijn en laat de boter lichtjes kleuren zodat je een beurre noisette bekomt.
- Kruid de hazelnootboter met wat peper en zout, en voeg de karnemelk eraan toe. Tip: De karnemelk mag niet koken, anders gaat hij schiften.
- Pel en snijd de aardappelen in grote stukken en voeg ze toe bij de boter.
- Ga kort met een pureestamper door de aardappelen.
- Kruid de smeus met cayennepeper en zout, en voeg er de zure room aan toe.
- Snipper de bieslook en kervel fijn en meng de kruiden onder de geplette aardappel.
- Breek de eitjes in potjes.
- Wanneer het water kookt, draai je met een garde in het water zodat je een draaikolk krijgt.
- Pocheer de eitjes 2 à 3 minuten in het zachtjes kokende water.
- Schep wat van de smeus in een diep bord en leg er een gepocheerd eitje bovenop.
- Werk af met de gepelde garnalen.
Tip van Jeroen: Om eitjes te pocheren, breek je ze best eerst in een potje en niet rechtstreeks in de pot.