Dovy Keukens
nl
online afspraak Ik maak een afspraak
Recepten van Jeroen Meus herfstminestrone en lookbrood met olijven
Geplaatst op 21 november 2024 09:00 in Recepten

Ingrediënten (voor 4 p.)

  • Een scheut olijfolie
  • 2 uien
  • 4 teentjes look
  • ½ venkel
  • 1 pastinaak
  • 3 wortelen
  • 2 stengels selder
  • ¼ groene kool (of savooi)
  • Enkele takjes tijm
  • Enkele takken rozemarijn
  • 4 blaadjes laurier
  • 70 gr tomatenpuree (1 blikje)
  • Een flinke snuif gerookt paprikapoeder
  • Een flinke snuif gedroogde oregano
  • 4 l groentebouillon + een extra bouillonblokje
  • 2 potten witte bonen in tomatensaus
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 150 gr parmezaan met korst
  • 100 gr zwarte olijven zonder pit
  • Peper en zout
  • 100 gr zachte boter
  • Een snuif Provençaalse kruiden
  • 1 (afbak)stokbroodje
  • Enkele takjes krulpeterselie
Herfstminestrone en lookbrood met olijven

Bereidingswijze (45 min.)

De minestrone

  1. Verwarm een scheut olijfolie in een grote pot. Pel de uien en snijd ze in blokjes. Pel en plet de look (2 teentjes). Stoof beide aan.
  2. Snijd de venkel in blokjes en stoof mee aan.
  3. Schil de pastinaak en de wortelen, snijd ze in blokjes en stoof mee aan.
  4. Spoel de selder onder koud water, snijd hem in blokjes en voeg ze toe.
  5. Verwijder de buitenste bladeren van de savooi en snijd de harde kern en de grootste nerven eruit. Snijd de kool grof en voeg toe.
  6. Maak een kruidentuil met de tijm, de laurier en de rozemarijn en leg ze bij de groenten. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en laat even meestoven. Breng het geheel op smaak met gerookt paprikapoeder, gedroogde oregano en een snuif zout.
  7. Giet de bouillon erbij en breng de soep zachtjes aan de kook.
  8. Voeg de witte boontjes in tomatensaus, de tomatenblokjes en een extra bouillonblokje toe.
  9. Snijd tenslotte de korst van de parmezaan en laat meekoken in de soep.

Broodjes met look-olijfboter

  1. Pel en plet de look (2 teentjes) en verzamel alles in een kom. Mix de olijven fijn in de blender en voeg toe aan de look. Lepel de zachte boter bij de look en de olijven. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden en meng alles goed onder elkaar.
  2. Zet de oven op grillstand. Snijd het stokbrood overlangs in twee en verdeel in stukken. Bedek de broodjes met een laagje van de zelfgemaakte olijvenboter en rooster ze goudbruin in de oven.

Afwerken

  • Schenk de soep in een diep bord en werk ze af met wat geraspte parmezaan en fijngesnipperde peterselie. Serveer de gegrilde broodjes erbij.

Gelijkaardig nieuws in je mailbox?

Mis geen enkele promotie, nieuwigheden of evenementen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Jouw gegevens zijn veilig bij ons, en je kan ten allen tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.