Dovy Keukens
nl
online afspraak Ik maak een afspraak
Muffin van suikerbrood met gebakken appel en vanillesaus
Geplaatst op 12 februari 2024 10:00 in Recepten

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 gram suikerbrood
  • 2 boskoop appels
  • 2 eetlepels (bruine) suiker

Flanbeslag:

  • 4 dl melk
  • 2 dooiers
  • 2 hele eieren
  • Een flinke snuif kaneelpoeder
  • 100 gr suiker
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 100 gr amandelschilfers

Vanillesaus:

  • 5 dl melk
  • 4 dooiers
  • 100 gr suiker
  • 1 vanillestokje
  • ijsblokjes
  • 1 eetlepel bloemsuiker

Muffin van suikerbrood met gebakken appel en vanillesaus

Bereidingswijze (40 minuten)

  1. Verwarm de oven voor tot 210 °C. Boter een muffinvorm in.
  2. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Laat een klontje boter smelten in een pan en bak de blokjes appel. Strooi er de bruine suiker over en laat karamelliseren. Draai het vuur uit wanneer de appeltjes gekleurd zijn.
  3. Breek het brood in stukken en doe het in een kom. Schep de gebakken appels erbij.
  4. Schenk de melk voor het flanbeslag in een maatbeker en doe er de hele eieren en de dooiers bij. Voeg de suiker en een flinke snuif kaneel toe en mix het beslag kort.
  5. Giet het beslag bij het brood en de appels en voeg het bakpoeder eraan toe. Meng het geheel voorzichtig met je handen. Verdeel het beslag over de vormpjes.
  6. Strooi de amandelschilfers over de muffins en schuif de vorm 20 minuten in de oven.

De vanillesaus:

  1. Doe de melk in een steelpan.
  2. Doe de dooiers met de suiker in een kom en roer ze los.
  3. Snijd een vanillestokje in twee en voeg de peul en de zaadjes toe aan de melk.
  4. Breng de melk aan de kook en giet ze bij de dooiers met de suiker. Roer tot een homogene saus en giet terug in de kookpot.
  5. Zet de pan weer op het vuur en laat de saus zachtjes indikken. Haal de saus van het vuur als deze genoeg dikte heeft.
  6. Doe de ijsblokjes in een grote kom en voeg er een scheut water aan toe. Zet de pan met de vanillesaus in het ijswater en laat ze al roerend afkoelen.

Afwerken en serveren:

  1. Haal de muffins uit de oven en laat even afkoelen. Strooi er wat bloemsuiker over en haal ze voorzichtig uit de vorm.
  2. Serveer met een flinke lepel vanillesaus.

Gelijkaardig nieuws in je mailbox?

Mis geen enkele promotie, nieuwigheden of evenementen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Jouw gegevens zijn veilig bij ons, en je kan ten allen tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.