Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Stoomoven gebruik
Geplaatst op 1 augustus 2023 00:00 in Dovy-nieuws

Stoom jij binnenkort gezonde recepten klaar met onderstaande tips?

Een gezonde kooktechniek

Stomen is een eenvoudige kooktechniek waarbij je voedsel laat garen in de damp van kokend water. Deze techniek heeft vele voordelen: er komt geen olie of vet aan te pas, dus goed voor de slanke lijn. Omdat het voedsel niet rechtstreeks in contact komt met water, blijven de voedingsstoffen en dus ook de smaak veel beter bewaard. Het resultaat is een vetarme, gezonde maaltijd, boordevol vitaminen en mineralen.

gestoomde vis
Stoomkoken

Start to steam

De eenvoudigste manier om voedsel te stomen, is een stoommandje op een kookpot plaatsen, waarin water of bouillon aan de kook wordt gebracht. De stoom die opstijgt, zorgt ervoor dat de ingrediënten die in het mandje liggen, gaar worden. Je kan ook werken met een elektrische stoomkoker of met een ingebouwde stoomoven.

Welke gerechten kan je stomen?

In de Aziatische keuken worden complete maaltijden bereid door te stomen. In de westerse keuken stomen we meestal groenten, vis en vlees. Maar eigenlijk is het perfect mogelijk om ook aardappelen, rijst, couscous of eieren te stomen. Gestoomde groenten behouden hun beet en natuurlijke kleur. Vis in de stoomoven behoudt beter zijn textuur en valt niet uit elkaar. En als je rijst of couscous stoomt, zit er veel meer smaak en luchtigheid in. Wist je dat ook brood, gebak en braadgerechten knapperig van buiten en zacht van binnen worden door te stomen?

Een visgerechtje met stoom.jpg
stoomgaren

Slow cooking

Vacuümgaren, of beter bekend als ‘sous-vide’, is een methode voor de bereiding van voedsel. Vlees, vis of groenten worden in een speciale plastic zak gedaan en vacuüm getrokken. Eventueel worden er kruiden of specerijen aan toegevoegd om het voedsel in de plastic zak een intensere smaak te geven. Vervolgens wordt het geheel bij relatief lage temperaturen (onder de 100°C) gegaard. Dat kan perfect in de stoomoven gebeuren. Het resultaat is een sappig en mals stukje gekruid vlees, vol smaak en voedingsstoffen.

Alles wat je moet weten over stoomovens

Ben je eerder op zoek naar meer informatie over de verschillende apparaten die je kan gebruiken om te stomen? Ontdek onze uitleg en tips over stoomovens en koken met stoom.

Gelijkaardig nieuws in je mailbox?

Mis geen enkele promotie, nieuwigheden of evenementen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Jouw gegevens zijn veilig bij ons, en je kan ten allen tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.