Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Stomende condities bij Dovy
Geplaatst op 4 november 2020 08:19 in Dovy-nieuws

Je bent al overtuigd van de vele voordelen van koken met stoom. Goed zo! Nu komt het erop aan om het juiste toestel te kiezen. Er zijn immers veel toestellen op de markt: zonder druk, onder hoge druk, met externe watertoevoer, met ingebouwd waterreservoir, elektrische stoomkokers, stoommandjes, (combi)-stoomovens… We geven je graag enkele tips om de stoomoven te vinden die het beste bij jou past.

Wat is het verschil tussen een elektrische stoomkoker of stoommandje en een stoomoven?

Met een elektrische stoomkoker of een (bamboe) stoommandje kun je even goed stoomkoken als met een stoomoven. Het verschil zit hem in het gebruiksgemak. In een stoomoven is het volume groter en kun je stoomkoken op verschillende niveaus. Je hebt ook vele mogelijkheden om de temperatuur en tijdsinstellingen naar eigen wens te regelen.

Stoomkoken
Stoomoven AEG

Kiezen voor stomen (z)onder druk?

Ruwweg onderscheiden we drie soorten stoomovens: met druk, zonder druk en combi-stoomovens.

Stoomkoken onder hoge druk kan je vergelijken met een snelkookpan. Het voedsel wordt onder druk geplaatst waardoor het kookpunt stijgt en dus ook de hitte-overdracht naar het voedsel. Dat levert tijdwinst op tijdens het koken. Een stoomoven onder hoge druk is rechtstreeks verbonden met de waterleiding en -afvoer. Hou er dus rekening mee dat u een water aan- en afvoer moet voorzien. Het voordeel is dat je het kookproces niet moet onderbreken om water toe te voegen, want dat gaat automatisch.

Een stoomoven zonder druk is een goedkopere variant, maar daarom niet minder goed. Het grote voordeel is hier dat tijdens het gaarproces de ovendeur zonder problemen geopend kan worden om bijvoorbeeld gerechten met verschillende bereidingstijden bij te plaatsen. Deze toestellen hebben enkel een stopcontact nodig. Voordat je het stoomproces start, vul je het waterreservoir bij.

Bij een combi-stoomoven kun je naast stoomkoken ook gebruik maken van andere ovenfuncties. Met één enkel toestel kun je dus braden, bakken, stomen en zelfs grillen. Bovendien kun je de ovenfuncties combineren.

Een tip: bij het braden van gevogelte met de heteluchtfunctie voeg je stoom toe voor een knapperig stukje vlees langs buiten dat mals en sappig is vanbinnen.

Waarop letten bij het onderhoud van je stoomoven?

Zoals alle keukentoestellen, vergt ook een stoomoven het nodige onderhoud. Omdat de oven zich vult met stoom blijft er meestal wat restwater achter en dat betekent op termijn ook kalkvorming. Het onderhoud komt dus eigenlijk neer op twee zaken: het reinigen van de binnenzijde en ontkalken.

De stoomoven binnenin reinigen is zeer eenvoudig: na iedere bereiding verwijder je het restwater met een vaatdoek zodat al het water geabsorbeerd wordt en de stoomoven terug droog is. Voor het ontkalken zijn er verschillende werkwijzen, afhankelijk van het merk en model. Als je een stoomoven zonder druk of een combi-stoomoven hebt, dan volstaat het om het waterreservoir te ontkalken met wat azijn en water.

Een tip: een opvanggootje onder de ovendeur is handig in het onderhoud. Condenswater dat van de deur loopt, komt terecht in het opvanggootje en krijg zo geen kans om de keukenkasten eronder nat te maken.

Stoomoven_AEG1.jpg
Stoomoven_AEG3.jpg

Kan de stoomoven de microgolfoven vervangen?

Ja en neen. Ja, omdat de opwarming van het voedsel kwalitatief beter is. Doordat de stoom niet boven de 100°C gaat, vindt er geen bijkomende garing plaats. Je zal eerder vers voedsel proeven in plaats van opgewarmde kost. En neen, omdat de opwarming in een stoomoven trager verloopt dan in een microgolfoven. Reken op een 15-tal minuten voor één gerechtje, terwijl de microgolfoven dit in 4 à 5 minuten doet. Het is dus een kwestie van tijdswinst afwegen tegenover kwalitatief opgewarmd voedsel. Aan jou de keuze…

Kan ik een volledig maaltijd bereiden in een stoomoven?

Aardappelen in de stoomoven zien er niet bloemig uit, maar scoren hoog qua smaak en vitaminegehalte. Interessant wordt het pas als je een hele maaltijd, bestaande uit aardappelen, groenten, vlees of vis, kan bereiden in de stoomoven. Dat levert niet alleen tijdwinst op maar spaart ook afwas uit.

Door te werken op meerdere niveaus is er geen smaak- of geuroverdracht tussen de verschillende ingrediënten. Maar let er wel op dat elk ingrediënt zijn eigen bereidingstijd nodig heeft. Dus alles samen in de stoomoven stoppen, is geen goed idee. Het vraagt aandacht en een beetje rekenwerk om een volledige maaltijd op tafel te zetten.

Een tip: voeg kruiden pas na het stomen toe en wees extra zuinig met zout.

Visgerecht
Stoomoven

Klaarstomen

Niet alleen groenten, pasta, rijst en graansoorten gaan in de stoomoven. Ook vlees, vis en zelfs schaal- en schelpdieren worden erin klaargestoomd. Respecteer altijd de bereidingstijd.

Ben je op zoek naar meer informatie over keukentoestellen?

Ontdek meer informatie over de verschillende soorten keukentoestellen op onze website.

Gelijkaardig nieuws in je mailbox?

Mis geen enkele promotie, nieuwigheden of evenementen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Jouw gegevens zijn veilig bij ons, en je kan ten allen tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.