In het TV-programma ‘Huis Gemaakt’ verbouwen Ruben en Antje een pand in Lokeren. Ze houden van uitgesproken, tegengestelde kleuren en vormen. Daarom kiezen ze resoluut voor een zwarte keuken in een witte omgeving. Ze houden zowel van ronde als van rechte vormen en verkiezen om de ronde boog in de leefruimte te behouden en te combineren met een rechte, parallelle keuken. Het contrast kan niet groter zijn maar het levert wel een prachtig interieur op.
Bekijk hieronder de keuken uit Huis Gemaakt voor en na.
In de lange, smalle ruimte van het oude pand waren enkele opvallende elementen aanwezig die het huis een eigen karakter gaven. De ramen met kleinhouten verdeling bijvoorbeeld en ook het ronde, felgele metselwerk midden in de leefruimte trokken alle aandacht naar zich toe. Door de ramen te vervangen wordt de ruimte optisch vergroot. En wat de felgele boog betreft, die mag blijven, maar krijgt een likje witte verf.
De parallelle keuken is een veelzijdige en efficiënte keukenopstelling waarbij twee rechte keukenelementen tegenover elkaar staan. Dat is vaak het geval in een smalle keukenruimte die los staat van het woon- en eetgedeelte. Er hoeft alleen voldoende ruimte te zijn tussen de keukenelementen om efficiënt te kunnen bewegen. En dat is zeker het geval in de keuken van Ruben en Antje. Hier staat het kookgedeelte recht tegenover het afwasgedeelte. De voordelen zie je zo meteen: genoeg werkruimte op beide lange werkblad, een korte loopafstand en veel kastruimte.
De kastdeuren zijn vervaardigd uit laminaat, maar ze kregen een PerfectSense Topmatt afwerking waardoor vingervlekken op zwarte kastdeuren geen kans krijgen om zich te hechten. Zwarte keukens zijn aan een felle opmars bezig. Ze geven de keuken een uniek karakter, strak en modern.
Het werkblad in composiet is doorspekt met een veelvoud aan zwarte en goudkleurige spikkels, vandaar de naam ‘Terrazzo’. Antje en Ruben waren er onmiddellijk weg van. Het past perfect bij de zwarte kastdeuren met goudkleurige handgrepen.
Composiet is een hard, niet-poreus materiaal dat kras-, vlek- en zuurbestendig is. Door de aanwezigheid van harsen is composiet niet hittebestendig. Hete pannen en potten vragen dus om een onderzetter. En net omdat het zo makkelijk is in het onderhoud, kozen Antje en Ruben ervoor om ook de eettafel in hetzelfde materiaal uit te voeren. De gespikkelde eettafel werd tegen het raam geplaatst en doet ook dienst als vensterbank. Altijd leuk om een bloemetje op de keukentafel te hebben.
In een parallelle keuken is er veel opbergruimte. De koelkast en inbouwtoestellen bevinden zich naast elkaar in de kolomkast. Eronder is een lade beschikbaar voor het opbergen van de ovenschotels. De onderkasten hebben telkens een dubbele pottenlade met een geïntegreerde lade voor het bestek en klein keukengerief. Daarnaast zijn er veel opbergmogelijkheden voor het dagdagelijks servies in de bovenkasten. Heb je erop gelet dat de hangkasten boven de spoelbak iets korter zijn dan de hangkasten ernaast? Daar hebben Antje en Ruben goed over nagedacht. In deze kasten plaatsen ze keukengerief dat ze maar heel af en toe nodig hebben. Zo vermijden ze dat ze hun hoofd stoten aan openstaande kastdeuren.
De binnenkanten zijn afgewerkt met glanzend laminaat. Dat is zeer onderhoudsvriendelijk en krasbestendig, dus prima bestand tegen veelvuldig potten en pannen uit de kast halen. De uitgesproken kleurcontrasten in zwart en wit worden zelfs doorgetrokken tot binnenin de kasten. De keukenkasten zijn gitzwart van buiten en sneeuwwit van binnen. Kwestie van deze uitgesproken smaak aan te houden.
Ervaar nu zelf deze unieke beleving.
TIP: Gebruik ook eens je smartphone met VR-bril om het resultaat te zien.