Eilandkeuken of schiereilandkeuken?
Loop je een keukenzaak binnen, dan merk je dat de meeste modelkeukens die er tentoongesteld staan, opgebouwd zijn uit een eiland met daarachter een kastenwand. Je zou haast denken dat een eilandkeuken de norm geworden is. Maar niets is minder waar. Veel klanten beschikken niet over de nodige ruimte in huis om een eilandkeuken te plaatsen. Toch willen ze mee met de trend en kiezen daarom voor een schiereilandkeuken. Is dat een goede keuze?
De eilandkeuken als ultieme droom
Een eilandkeuken kent verschillende vormen: een kookeiland waarbij het kookvlak midden in het eiland ligt, een eiland met enkel een afwasgedeelte, een eiland met zowel kook- als afwasgedeelte, een eiland met of zonder zitgedeelte, … Eilandkeukens zijn tegenwoordig bijzonder populair, in al hun vormen. Is een kookeiland ook jouw ultieme droom? Vergeet dan niet om rekening te houden met verschillende factoren en enkele beperkingen.


Creëer een open gevoel
Kies je voor een keuken met een eiland in het midden, dan moet je er wel de ruimte voor hebben. Je moet er langs alle kanten omheen kunnen bewegen. Reken toch minimum op 1 meter doorgang. En deze ruimte die je nodig hebt om doorgang te creëren, resulteert in minder opberg- en werkruimte.
Eilandkeukens komen het best tot hun recht in een open keuken of in grote ruimtes en dat vertaalt zich in een grote keuken. Situeren eilandkeukens zich dan bijgevolg in een hogere prijsklasse dan schiereilandkeukens of L-keukens? Niet noodzakelijk, alles hangt af van de gekozen materialen en de inrichting van de keuken.
Een eiland midden in je keuken trekt alle aandacht naar zich toe. Zorg daarom voor effen kastenwanden erachter die rust brengen in de keuken. Denk ook aan de nodige aansluitingen op het eiland voor elektriciteit en de dampkap, de toe- en afvoer van water voor de spoelbak en vaatwasser. Wil je je oude L-keuken inruilen voor een moderne eilandkeuken? Hou dan zeker rekening met dit bijkomende financiële plaatje.
De schiereilandkeuken kies je heel bewust
Ook een schiereilandkeuken kent verschillende vormen: het schiereiland staat aan één kant tegen de muur en is parallel met de kastenwand erachter, het schiereiland kan vastzitten aan een keukenblok, kan haaks staan op een keukenblok, een schiereiland met enkel kookgedeelte of met afwasgedeelte, een schiereiland om aan te ontbijten, met een verlaagde tafel eraan vastgemaakt, als verlenging van je werkruimte, …

Omdat een schiereilandkeuken compacter is dan een eilandkeuken, is de afstand tussen de kookplaat, spoelbak en koelkast (de zogenaamde werkdriehoek) ook kleiner. Dat betekent dat er minder verplaatsingen nodig zijn van de spoelbak naar het kookgedeelte want de afstanden liggen dichterbij.

Denk na over je keukenruimte
Als het schiereiland grenst aan een keukenblok of muur, dan is het handiger om de aansluitingen om te leiden of weg te werken. Denk bijvoorbeeld maar aan de elektrische aansluitingen voor de kookplaat of de afvoer van de dampkap.
Schiereilandkeukens zijn meestal iets praktischer dan eilandkeukens, al hangt dat hoofdzakelijk af van de indeling van je keuken en iedere keukenruimte is anders. Wanneer je keuken te smal is voor een kookeiland, kies dan voor een keuken met schiereiland. Dit neemt minder ruimte in beslag. Je profiteert bovendien van de luxueuze uitstraling van een eilandkeuken, maar met net iets meer werk- en opbergruimte. Lees hier nog meer keukentips.