Profiteer van het verlaagd BTW-tarief van 6%
Geplaatst op 10 januari 2021 11:35 in Dovy-nieuws

Het verlaagde btw-tarief van 6% voor de afbraak van gebouwen en heropbouw van woningen werd sinds 1 januari 2021 uitgebreid tot gans het Belgische grondgebied. Deze nieuwe federale regeling is evenwel tijdelijk en er zijn strikte voorwaarden.

PROFITEER VAN HET VERLAAGD BTW-TARIEF VAN 6%

De oude regeling

Wie een nieuwe woning bouwde of liet bouwen, betaalde 21% btw op de werken en de materialen. Voor renovaties aan privéwoningen die ouder zijn dan 10 jaar, gold een verlaagd btw-tarief van 6% op de uitgevoerde werken. In 32 Vlaamse, Waalse en Brusselse centrumsteden gold al sinds 2006 een speciale regeling voor afbraak en heropbouw. Wanneer je daar een oud gebouw sloopte en op dezelfde plaats een nieuwe woning bouwde of liet bouwen, mocht alles eveneens gefactureerd worden aan 6%. In andere regio’s moest je nog altijd 21% btw betalen. Maar daar kwam verandering in met de nieuwe regeling.

De nieuwe regeling

Het verlaagde btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van woningen werd sinds 1 januari 2021 uitgebreid tot gans het Belgische grondgebied. Maar er zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden. Het moet gaan om panden binnen hetzelfde kadastraal perceel als dat van het af te breken gebouw. De toegelaten bewoonbare oppervlakte van het nieuwe gebouw is beperkt tot 200 m2. Het moet gaan om panden die gedurende minstens 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en hij mag geen eigenaar zijn van een ander onroerend goed. Bovendien is deze maatregel beperkt in de tijd: van 1 januari 2021 tot 31 december 2022 en geldt ze niet voor de 32 centrumsteden, daar blijft dezelfde regeling van kracht.

Profiteer van het verlaagd BTW-tarief van 6%

Doel van deze nieuwe regeling

Door de coronacrisis lopen de orderboekjes van aannemers leeg en blijven nieuwe opdrachten uit. Dit heeft een enorme economische impact op burgers en gezinnen. Daarom moet deze maatregel aan de bouwsector een belangrijke fiscale stimulans geven en de burgers aanmoedigen om de bouw van hun woning niet langer uit te stellen. De nieuwe maatregel maakt het voor hen gemakkelijker om tegen lagere kost een nieuwe woning te bouwen of te verwerven. En tenslotte is er de positieve ecologische impact: het is vaak beter om een oud gebouw volledig af te breken en het herop te bouwen met nieuwe, energiezuinige materialen.

Gelijkaardig nieuws in je mailbox?

Mis geen enkele promotie, nieuwigheden of evenementen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Jouw gegevens zijn veilig bij ons, en je kan ten allen tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.