Donald Muylle
Geplaatst op 6 oktober 2020 09:07 in Dovy-nieuws

Het is dit jaar veertig jaar geleden dat Donald Muylle zijn eerste keuken bouwde. Vandaag maakt hij er circa 5.000 per jaar. “Aan de essentie is er niets veranderd.”

In 1980 bouwde meubelmaker Donald Muylle samen met zijn echtgenote Yvette Claeys – de “Vy” in Dovy – hun droomkeuken, de ideale keuken voor in hun eigen woning. Het koppel had een duidelijke visie: een betaalbare keuken maken van zeer hoge kwaliteit. Donald Muylle blikt terug: “Meteen kregen we de vraag van familie en vrienden om ook hun nieuwe keuken te vervaardigen. Die mensen waren zo tevreden over hun keuken dat ze nieuwe klanten aanbrachten. Zo begon het verhaal van ons familiebedrijf. Ondertussen zijn we sterk gegroeid, maar aan de essentie is er niets veranderd: we combineren hoge kwaliteit met betaalbare prijzen. We produceren nog altijd alles in België, met de beste materialen en volledig op maat. Dat doet eigenlijk niemand ons na.”

Hoe krijg je dat voor elkaar, maximale betaalbaarheid en hoge kwaliteit?

Donald Muylle: “Het geheim van ons succes schuilt in de eerste plaats in de geslaagde combinatie van mensen en machines. In de loop der jaren hebben wij alle processen in onze fabriek maximaal geautomatiseerd en zeer efficiënt gemaakt. Zo gaat er zo weinig mogelijk materiaal verloren en kunnen we de productiekosten drukken. Onze nominatie als Fabriek van de Toekomst vormde trouwens een mooie erkenning van onze voortdurende technologische innovatie. Maar uiteindelijk maken niet onze machines en robots, maar onze vakmannen het verschil. Aan de ene kant van het proces zijn dat de keukenconsultants die de droomkeuken van de klant uittekenen in overleg met de klant, van rustiek tot modern. En in de productie zijn dat onze meubelmakers die voor de afwerking zorgen en stevige meubels ineensteken die jarenlang meegaan.”

Dovy fabriek
Dovy fabriek

Dus een Dovy-keuken is nog altijd 100% made in Belgium?

Donald Muylle: “Dat klopt, en dat is ook belangrijk voor onze klanten. Niet alleen omdat wij voor tewerkstelling in eigen land zorgen, maar ook omdat het de lijnen kort houdt. Al onze klanten hebben één vaste contactpersoon die het hele dossier opvolgt van eerste ontwerp tot de levering en plaatsing thuis. Nabijheid is ook belangrijk voor onze garantie en onze levenslange service. Niet alleen bieden we service maar ook de eerste 10 jaar volledig gratis garantie. Bij ons krijg je tien jaar garantie op de keukenkasten. En omdat we alles in eigen land maken, moet je nooit lang wachten op een eventuele herstelling.”

Dovy legt ook altijd de nadruk op maatwerk. Waarom is dat zo belangrijk?

Donald Muylle: “Omdat we ook op dat gebied het verschil maken. Kijk, veel collega’s beweren dat ze maatwerk leveren, maar ze werken met standaardmaten. Wij gaan echt bij de mensen thuis opmeten en verzagen onze planken en werkbladen tot op de millimeter nauwkeurig. Zo kan je elk hoekje van je keuken nuttig gebruiken en het ziet er nog eens goed uit ook. Maximaal efficiënt gebruik van de ruimte is ook heel belangrijk, zeker nu de huizen kleiner worden.”

Masiefafdeling aan het werk
Gratis prijsofferte

Dovy onderscheidt zich ook met opmerkelijke verkoopsvoorwaarden: jullie geven gratis advies aan huis, ontwerpen gratis een keuken en vragen geen voorschot. Waarom?

Donald Muylle: “Het sleutelwoord in de relatie met onze klanten is vertrouwen. Daarom komen we desgewenst zonder enige verplichting of kost bij je thuis langs om te zien wat de mogelijkheden zijn. Ik vind het ook logisch dat een ontwerp gratis is. Pas als je 100% tevreden bent, leggen we de samenwerking in de nodige rust vast in een overeenkomst. Na bestelling garanderen we de klant twee jaar een vaste prijs omdat we weten dat er bij alle bouwprojecten wel wat vertraging mogelijk is en omdat onze klanten zekerheid willen. Voorschotten vragen bij bestelling, daar doen we niet aan mee. We produceren je keuken zodat ze klaar is tegen de leverdatum. Twaalf dagen voor de plaatsing, nadat de keuken al gemaakt is, betaal je 70% van het totaalbedrag, de rest na plaatsing.”

Had u zich de viering van 40 jaar Dovy niet anders voorgesteld, met name: zonder coronavirus?

Donald Muylle: “Ach, wij zijn niet zo’n feestbeesten, eerder keiharde West-Vlaamse werkers. Voor ons komt de gezondheid van onze klanten en medewerkers op de eerste plaats. In maart hebben we de productie stopgezet en de toonzalen gesloten. Maar zodra het weer kon en voldoende veilig was, zijn we terug opgestart. We hebben zelfs keukens op afstand verkocht, via telefoon en videocalls. Gelukkig hadden wij ook net een applicatie gelanceerd, Dovy 360, waarmee klanten in virtual reality hun keukenontwerp in 360 graden kunnen bekijken. ”

Dovy 360

Benieuwd hoe jouw nieuwe keuken eruit kan zien in Virtual Reality?

Ervaar nu zelf deze unieke beleving.
TIP: Gebruik ook eens je smartphone met VR-bril om het resultaat te zien.

Bekijk enkele keukenrealisaties
Gelijkaardig nieuws in je mailbox?

Mis geen enkele promotie, nieuwigheden of evenementen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Jouw gegevens zijn veilig bij ons, en je kan ten allen tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.