X

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, onze website te analyseren, inhoud te personaliseren en gerichte advertenties te tonen.
Wanneer u deze boodschap wegklikt of verder surft zonder een keuze te maken, gaat u impliciet akkoord (meer informatie).

Meer informatie Ik ga akkoord
Toestellen

Koken op inductie, gas of vitrokeramiek?

Terug

Test nl

Koken op inductie, gas of vitrokeramiek, de verschillen

Twijfelt u tussen koken op gas, elektrisch koken, of koken op inductie?

Koken op aardgas is voordeliger dan elektrisch koken. Een klassiek elektrisch fornuis verbruikt immers twee keer zoveel energie als een kookfornuis op aardgas.
 
In de loop van de jaren zijn de elektrische kookplaten veel veranderd. We kennen allemaal de klassieke gietijzeren kookplaten. Daarna kwamen de keramische platen met weerstanden en de keramische platen met halogeenlicht. Een nadeel van deze platen waren de opwarm- en afkoeltijden. Ondertussen hebben nieuwe technologieën hun intrede gedaan: inductiekookplaten warmen heel snel op en de warmte blijft in de kookpot. Inductiekookplaten verbruiken 40% minder energie dan een klassiek elektrisch kookfornuis, hebben geen restwarmte, zijn onderhoudsvriendelijk en erg veilig in gebruik.

Twijfelt u nog tussen koken op inductie, gas of vitrokeramiek? Alle drie hebben ze voor- en nadelen. We sommen ze even op.

Koken op gas

Voordelen van koken op een gaskookplaat

·         Een gaskookplaat is veruit het goedkoopst, zowel qua aankoop als qua verbruik: op gas koken is ongeveer de helft goedkoper dan elektrisch koken.
·         Bij de nieuwste gaskookplaten is een mechanische ontsteking de standaard. Er komen dus geen lucifers meer aan te pas. 
·         De vlam is heel goed regelbaar. Zodra een pot met spaghetti begint te schuimen, zet u de vlam lager en de pot kookt niet over. 

Nadelen van koken op een gaskookplaat

·         Gaspitten zijn niet eenvoudig te reinigen. U moet eerst de gietijzeren pannendragers wegnemen en deze apart schoonmaken.
·         U moet aangesloten zijn op het aardgasnetwerk.
·         Gas geeft verbrandingsgassen die moeten worden afgevoerd.

Elektrisch koken op een vitrokeramische kookplaat

Voordelen van koken op een vitrokeramische kookplaat

·         U hebt geen gasaansluiting nodig.
·         Vitrokeramiek is goed bestand tegen alkalische producten en zuren.
·         Vitrokeramische kookplaten zijn heel gemakkelijk te reinigen.

Nadelen van koken op een vitrokeramische kookplaat

·         De kookzones koelen niet meteen af nadat het vuur afgezet is. Om aanbranden te voorkomen, moet u de potten dus meteen van het vuur halen. Let ook op dat u zich niet verbrandt aan de nagloeiende kookzones. 
·         Een keramische kookplaat warmt traag op. De totale kooktijd zal langer duren dan wanneer u kookt op gas of inductie.

Koken op inductie

Voordelen van koken op inductie

·         Anders dan bij elektrisch koken bevindt zich onder de kookzones van een inductiekookplaat geen verwarmingselement, maar een elektrische inductiespoel. Deze inductiespoel wekt een elektromagnetisch veld op dat begint te werken zodra u er een pot of pan van ijzer, staal of gietijzer op zet. Het magnetisch veld verwarmt niet de kookplaat, maar de panbodem, die vervolgens de inhoud verhit. Dat gaat razendsnel. Water wordt tot twee keer sneller opgewarmd dan op een gaskookplaat en tot drie keer sneller dan op een keramische kookplaat. Daardoor verbruikt u minder elektriciteit dan bij een keramische kookplaat. Bij inductie verbruikt u bovendien enkel elektriciteit als er een pan op de kookplaat staat. 
·         Inductiekoken is heel nauwkeurig. Chocolade smelten gaat zelfs zonder een warmwaterbad. 
·         Doordat de kookplaat niet opwarmt zal er bij het morsen nooit iets aanbranden, en is een inductiekookplaat zeer gemakkelijk te reinigen.

Nadelen van koken op inductie

·         Inductie vereist potten en pannen met een vlakke magnetiseerbare bodem. Als u al een hele collectie gewone potten hebt, betekent dit een bijkomende investering.
·         Inductie is het duurste systeem in aankoop.
·         Een inductiekookplaat wordt aangestuurd door elektriciteit, wat een duurdere energiebron is dan gas. Maar dankzij het hoge rendement liggen de verbruikskosten heel wat lager dan bij een keramische kookplaat.

Copyright 2019 © Keukens Dovy nv | BTW: BE0428.003.392 | Industrieweg 5 - 8800 Roeselare | Tel: 051 260 410 | Disclaimer - Cookiebeleid - Privacybeleid - Sitemap | site by plenso