Zelfstandig wonen in een gezellige, aangepaste nieuwbouwwoning op een oppervlakte van 120 m² met alle comfort, het is perfect mogelijk. Dat bewijst Charlotte. Ze houdt van koken en gebruikt haar aangepaste keuken dagelijks om eten te bereiden. Het ontwerp van haar keuken op maat nam enkele jaren in beslag, maar het resultaat mag er absoluut zijn. Het is een prachtige keuken geworden in zwart laminaat met een warm houtaccent, waar Charlotte naar hartenlust functioneel kan koken.
De nieuwbouwwoning van Charlotte is volledig aangepast aan haar behoeften. Badkamer, slaapkamer, leefruimte en keuken zijn allemaal beneden en zonder drempels of andere obstakels, zodat Charlotte overal bij kan vanuit haar rolstoel. Het keukenproject vereiste al haar aandacht en nam veel tijd in beslag, maar uiteindelijk is het resultaat een prachtige, gerieflijke keuken geworden in matzwart laminaat, gecombineerd met laminaat in oude eik.
Charlotte had een aantal specifieke behoeften voor haar nieuwe keuken. Door de beperkte ruimte moest hier goed over nagedacht worden. Ze kreeg toevallig een magazine van Dovy in handen en zag er een foto van een meisje in een rolstoel. Dat was de aanzet om langs te gaan in een Dovy-toonzaal. Samen met de ontwerper werd de ideale keuken voorgesteld die aangepast is aan haar noden. Functioneel koken in een mooie, gezellige keuken was voor haar immers van primordiaal belang.
Het is voor iedereen belangrijk dat de keukendriehoek – dat is de afstand tussen de kookplaat, de spoelbak en de koelkast – zo kort mogelijk gehouden wordt. Zeker in een aangepaste keuken is het cruciaal om de afstanden zo klein mogelijk te houden en een doorschuifsysteem te hanteren. Nu kan Charlotte in haar nieuwe keuken groenten spoelen, snijden en direct in de pot op de kookplaat doen, allemaal in één vlotte beweging. De kruiden haalt ze uit het uittrekbaar kruidenrekje links van de spoelbak.
Het werkblad, met de geïntegreerde ondiepe spoelbak en de kookplaat, kan met een eenvoudige druk op de knop hoger of lager ingesteld worden. Meestal staat het werkblad ingesteld op Charlottes hoogte zodat ze er makkelijk met een rolstoel kan onder rijden. Maar als er bezoek komt of de poetsvrouw langskomt, dan kan het werkblad hoger ingesteld worden.
De ondiepe spoelbak met uitgietbakje ernaast was een must voor Charlotte. Hij is in het werkblad ingebouwd. Ze kan er met de rolstoel onder rijden en een kleine afwas doen of ernaast een restje koffie uitgieten. Voor de veiligheid is de spoelbak onderaan uitgerust met een dubbele bodem om contact met heet water in de inox spoelbak te vermijden.
De keuze voor een kookplaat waarvan de kookvlakken op één lijn staan, was direct gemaakt. Het is immers van belang dat Charlotte vanuit haar rolstoel een mooi overzicht heeft op de inhoud van de potten. Zo kan ze makkelijk in alle potten roeren en hoeft ze niet ver achteraan te reiken met het risico dat ze zich verbrandt. Ook de kookplaat is onderaan uitgerust met een dubbele bodem om contact met de onderkant van de kookplaat – die soms warm kan worden – te vermijden.
Lang nadenken over een project heeft soms zo zijn voordelen. Want waar moest de diepvriezer komen in de nieuwe keuken? De verloren hoek links onderaan was er de geknipte plaats voor. Aangezien Charlotte, maar af en toe een product uit de diepvriezer nodig heeft, werd die geplaatst in een hoek die anders toch verloren zou zijn. Hij werd ingebouwd in de kolomkast die vanuit de gang bereikbaar is. In de kast erboven is een uittrekbare lade voorzien die alle ontbijtproducten bevat.
Aangezien Dovy maatwerk levert, werd de hoogte van elke lade één per één bekeken. Het was zoeken naar een evenwicht om de laden enerzijds niet te diep te maken, maar anderzijds moest alle keukengerief erin passen. “De keukenconsultant heeft hier veel tijd in gestoken want alle hoogtes moesten kloppen en de laden moesten vlot bereikbaar zijn voor mij”, vertelt Charlotte. “Zelfs vlak voordat de keuken in productie ging, had ik nog twijfels, maar niets was te veel voor Dovy, het ontwerp werd weer opnieuw aangepast.”
Een werkblad in composiet is ideaal in Charlottes keuken. Ze zegt daar zelf over: “Het werkblad is genoeg hittebestendig om er een warme pot op te zetten, maar niet te lang. Ik plaats een warme schotel op het werkblad, positioneer mij weer goed tot het veilig is en dan schuif ik de schotel verder.”
Charlotte heeft zowel in de woning van haar ouders als in de Dovy-toonzaal veel tijd doorgebracht om zaken uit te testen. De keukenconsultant vroeg haar om vanuit haar rolstoel een lade te openen, een bestek uit te nemen, de koelkast open te trekken of andere dagelijkse handelingen in een keuken uit te voeren. Zo kreeg hij een beeld van haar mogelijkheden en beperkingen en kon hij de afmetingen beter inschatten. Dat resulteerde in een op maat gemaakte keuken voor Charlotte.
“Ik wilde vooral een thuisgevoel creëren, een aangename sfeer. Uiteraard is het functionele aspect van belang, maar daarnaast wou ik ook een huiselijke toets geven aan mijn keuken. Dat is zeer belangrijk om jezelf een goed gevoel te geven en Dovy schenkt daar ook aandacht aan. Ik was aangenaam verrast door het resultaat. Het hoog-laag systeem is mooi weggewerkt, je ziet bijna niet dat het een aangepaste keuken is en dat was mijn ultieme doel. Ik ben heel tevreden met het resultaat en voel er me goed bij.”
Naast de gratis prijsofferte ontvang je ook een fotorealistisch ontwerp in 3D dat je in Virtual Reality kan bekijken, net alsof je nieuwe keuken al bij je thuis zou staan.
Maak vandaag nog een afspraak.