Dampkappen met klep, uitschuifbare of decoratieve dampkappen zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen: gekleurd plaatstaal, glas, inox, enz. Bij sommige modellen worden verschillende materialen met elkaar gecombineerd, zoals glas en inox. Voor het schoonmaken van het buitenoppervlak, ongeacht het materiaal, gebruik je een zachte spons en een ontvettend product. Gebruik nooit een schuurspons of harde borstel: die kunnen glas of inox beschadigen. Metalen vetfilters moeten regelmatig worden gereinigd. Hoe meer verzadigd ze zijn, hoe minder goed de dampkap werkt, en hoe groter het risico op brand.
Sommige dampkappen zijn uitgerust met een verklikkerlampje dat aangeeft wanneer de filters aan een reiniging toe zijn. Wanneer de dampkap geen verklikkerlampje heeft, doe je er goed aan de vetfilters om de twee maanden te reinigen. Raadpleeg de handleiding hoe je ze moet demonteren.
De filters mogen in de vaatwasser, maar zorg er dan wel voor dat ze niet in aanraking komen met servies of bestek. Indien je ze liever met de hand wast, laat ze dan eerst weken in warm water waarin je een vaatwastablet hebt opgelost ofwel in een sopje met warm water en soda. Schrob de filters af en spoel grondig na. Plakkerige aanslag verdwijnt met paraffineolie of met een papje van vloeibaar afwasmiddel en vaatwaspoeder. Droog de filters goed af vooraleer je ze terugplaatst.
Als je het rooster van de dampkap inspuit met siliconenspray, zal vet zich minder snel eraan vasthechten. Vergeet ook niet op tijd en stond de filter van je afzuigkap te vervangen. Na enkele maanden heeft hij zoveel vet opgeslorpt dat hij niet meer goed werkt.
Indien je een recirculatiedampkap hebt, moet je ook de koolstoffilter regelmatig vervangen, bij voorkeur om de drie maanden. Die kan niet worden gewassen. Een verzadigde koolstoffilter is onschadelijk en mag bij het gewone huishoudafval worden gegooid. De referentie van de filter die in je dampkap past, vind je op het plaatje van je toestel. Noteer de datum waarop je de filter hebt vervangen.