Dovy Keukens
nl fr
online afspraak Ik maak een afspraak
Klantgetuigenis Peters - overzicht
Aangepaste energielabel

1. Let op het energielabel

Energiezuinig koken begint eerst en vooral bij de aankoop van energiezuinige toestellen. Kies een toestel dat het best past bij jouw behoeften en persoonlijke situatie. Onderhoud je toestellen goed om hun levensduur te verlengen en een optimaal rendement te behouden.

2. Investeer in goed materiaal

Om efficiënt te koken heb je in eerste instantie goed materiaal nodig. Vervang beschadigde pannen of potten met een kromgetrokken bodem door exemplaren met een perfect platte bodem. Investeer in een snelkookpan om smaak en vitamines te behouden en 40 tot 70% energie te besparen.

pottenset
Familyhub Samsung

3. Een koelkast op maat van het gezin

Plaats je diepvriezer in een koele ruimte en kies een koelkast volgens de grootte van je gezin. Laat restjes eerst afkoelen voor je ze in de koelkast stopt. Diepgevroren voedsel leg je best al de avond voordien in de koelkast om te ontdooien, zo maakt je koelkast gebruik van de koude die vrijkomt.

4. De juiste pot op de juiste kookplaat

Plaats een kleine pot op een klein kookvuur en een grote pot op een groot vuur. Kook je op gas? Zorg ervoor dat de vlam onder de pan blijft. En zet altijd een deksel op je kookpot, zo bespaar je 60 tot 70% energie.

Toonzaalkeuken Grimbergen Design in laminaat - kookplaat
Klantgetuigenis Peters - overzicht

5. Start hoog en verlaag de temperatuur

Zet je pan of pot eerst op een hoog vuur en verlaag als het gerecht de juiste temperatuur heeft bereikt. Kook met zo weinig mogelijk water, het volstaat als je aardappelen of groenten net onder staan. Verlaag het vuur van zodra het water kookt. Of gebruik een stoommandje.

Als alternatief kun je ook het water al kokend uit de kraan laten komen met een kokendwaterkraan.

6. Start laag en schakel hoger

Zet de dampkap op de laagste stand als je start met koken. Pas als je potten flink dampen, schakel je naar een hogere stand. Schakel de dampkap direct na het koken terug uit om warmteverlies te beperken. Vervang de dampkapfilters regelmatig of reinig de vetfilters zodat ze goed blijven werken.

Moderne keuken in fineer zwart - Model Design - Unieke dampkapconstructie
Blind Gekocht Duffel

7. Eenpansgerechten zijn populair

Met wokgerechten kook je duurzame gerechten, daarmee zit je altijd goed. Maar ook ovenschotels, maaltijdsoepen en stoofpotjes zijn ideale éénpansgerechten waarbij je minder energie verbruikt. En een bijkomend voordeel is dat ze minder afwas geven.

8. Combineren is het sleutelwoord

Schuif samen met je schotel enkele afbakbroodjes in de oven of rooster je groenten. Zo combineer je het energieverbruik. En zet de oven al wat vroeger uit en maak gebruik van de restwarmte om na te garen of de borden te verwarmen.

5 goede redenen om voor een stoomoven te kiezen
Witte toonzaalkeuken Sint-Genesius-Rode lak ingefreseerd - toestellen

9. Microgolf voor een micro-portie

Kleine porties verwarm je in de microgolfoven. Om een ongelijke opwarming van het voedsel te vermijden, snij je het in stukken of verdeel het in kleine, platte porties.

Nog een tip: verwarm het voedsel in de microgolf met tussenpauzes waarbij je omroert om de warmte mooi egaal te verdelen.

10. Spaarprogramma’s bewijzen hun nut

Stel de vaatwasser pas in werking als hij volledig vol is. Verwijder vooraf hardnekkige etensresten en maak gebruik van een spaarprogramma om de vaat snel en zuinig te reinigen. Het water wordt in een ecoprogramma langzamer warm waardoor de vaatwasser minder energie verbruikt.

Groene vintage keuken - Model Design - Vaatwas op werkhoogte